Město dá peníze kultuře či sportu, na sociální péči nezbylo

Město dá peníze kultuře či sportu, na sociální péči nezbylo
ilustrační foto

Zastupitelstvo města Prostějova v úterý rozhodovalo o přidělení dotací v sociální, kulturní a sportovní oblasti a také o grantech projektu Zdravé město.

V sociální oblasti nebyla Rada ani zastupitelstvo příliš štědré. „Na všechno peníze nebudou a není možné donekonečna přenášet povinnosti na města a přitom těm městům nedávat na činnosti peníze,“ dodal primátor Miroslav Pišťák s odkazem na snižující se příspěvek státu obcím na sociální péči. Prakticky tak zopakoval již dříve pronesenou kritiku ze strany náměstkyně pro sociální oblast Aleny Raškové. Město proto neschválilo 136 tisíc korun pro Centrum sociálních služeb a 129 tisíc korun pro domov pro seniory v Kostelci na Hané, a stejně tak půl milionu Charitě Prostějov a zhruba 60 tisíc dětskému domovu na Lidické.

O něco štědřejší bylo město v oblasti kultury. Sedmi organizacím přidělila celkem 225 tisíc korun, nejvíce 70 tisíc dostalo Divadlo POINT, 60 tisíc pak obdržel autor publikace o Oskaru Spáčilovi. Proti tomu se na zastupitelstvu ozvala Ivana Copková (KSČM), která kritizovala příliš velkou částku na vydání knihy a to, že je jedinou plně podpořenou žádostí. Na to jí oponovala předsedkyně kulturní komise a radní Milada Sokolová. „Projekt pana Šišáka byl velmi dobře zpracován, pracoval na něm celý rok. Kniha pojednává o prostějovském rodákovi Oskaru Spáčilovi, který byl pro své názory vyloučen ze svazu umělců a nemohl publikovat ani vystavovat. Na plné podpoře se shodla celá kulturní komise,“ uvedla a její názor vzápětí podpořil i Václav Kolář z TOP09.Naopak s nepořízenou odešel ze zastupitelstva například Tomáš Vincenec s projektem publikace Moderní architektura Prostějovska a její tvůrci, nebo Demokratická aliance Romů s návrhem na uspořádání Multikulturního festivalu mládeže.

Peníze pro zdravé město a letní tělocvičnu

Další peníze rozdělilo zastupitelstvo v rámci projektu Zdravé město Prostějov. Celkem 68 tisíc si rozdělilo deset subjektů, nejvíce, 20 tisíc dostala Střední zdravotnická škola na na úhradu nákladů spojených s organizací projektu Činnost v rámci projektu

Zdravé město – zdravý životní styl pro seniory. Poloviční částku pak dostala Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých na na nákup materiálu pro tvořivé dílny a 5 tisíc korun obdržela oblastní organizace Českého červeného kříže na projekt módní přehlídky Tvořím, tedy jsem, o které jsme informovali dříve. Vedle zmíněných organizací pak město navýšilo v rámci tohoto programu finanční prostředky pro knihovnu a ZŠ a MŠ Jana Železného na jejich aktivity.

Zastupitelé také rozhodovali o penězích pro sportovní organizace. Dva miliony takto dostalo občanské sdružení TK Prostějov na dofinancování druhé etapy rekonstrukce „Letní tělocvičny“ v Prostějově Za Kostelecku ulicí, naopak podporu neobdrželi na svoji činnosti skauti či sdružení PRO SKI Prostějov na podporu svých aktivit. Kromě toho zastupitelský sbor schválil rozšíření použití dříve udělené veřejné finanční podpory basketbalovému, volejbalovému a boxerskému klubu a oddílu TJ Sokol I Prostějov.

(zkl)

Poslat nový komentář