Noc kostelů?

Noc kostelů?
ilustrační foto
Další fotky: 
Noc kostelů?
Noc kostelů?
Noc kostelů?
Noc kostelů?

 

Včerejší večer byly pro návštěvníky po celé republice otevřené kostely. U nás v Prostějově bylo zpřístupněno celkem deset církevních staveb, a to šest kostelů, tři kaple a jedna modlitebna. Kostel Povýšení sv. Kříže měl letos bohatý program a poprvé se dalo vystoupat na věž zvonice s výkladem studentů SOŠ podnikání a obchodu, kteří měli na starost i jiné provázení po kostele.

 

Včera otevřené stavby: kostel Povýšení sv. Kříže, kostel sv. Petra a Pavla na Petrském náměstí, kostel sv. Cyrila a Metoděje v Brněnské ulici, kaple sv. Andělů Strážných v Mánesově ulici, kaple sv. Anny v Drozdovicích, Husův sbor v Demelově ulici, Sbor Českých bratří na náměstí U Kalicha, kostel sv. Josefa na náměstí J. V. Sládka, Modlitebna církve bratrské v Šárce a kaple sv. Cyrila a Metoděje v Cyrilometodějském gymnáziu. Z důvodu restaurátorských prací v hlavní lodi byl uzavřen kostel sv. Jana Nepomuckého a klášter Milosrdných bratří ve Svatolukově ulici.

Kostel Povýšení sv. Kříže měl otevřené dveře od šesti hodin až do půlnoci. Po tuto dobu bylo možné navštívit jinak nepřístupná místa, např. zákristii, nebo si zblízka prohlédnout varhany. Od otevření až do devíti večer bylo možné také navštívit věž kostela. Studenti SOŠ podnikání a obchodu měli přichystaný krátký výklad a provázeli po menších skupinkách. Cesta od vchodových dveří až na plošinu pod zvony skýtala sto dvacet pět schodů, za to se ale návštěvníkům naskytl úžasný pohled na podvečerní Prostějov.

„Návštěvníků bylo dost. Možnost vystoupat na věž vzbudila velký zájem. Určitě bylo i víc jak osmdesát zájemců,“ shodli se provázející studenti.

V devět hodin začal varhanní koncert E. Lukášové, následovaný hrou na flétny v podání žákyň ZUŠ Vl. Ambrose. Do deseti hodin byla možnost projížďky v historickém kočáře z Muzea historických kočárů v Čechách pod Kosířem.

Barbora Valoušková, studentka SOŠ podnikání a obchodu

Poslat nový komentář