Politický boj o Kasko pokračuje, opozice vyzývá k „útoku“ na zastupitelstvo

Politický boj o Kasko pokračuje, opozice vyzývá k „útoku“ na zastupitelstvo
ilustrační foto

 

Přímo na místě činu, tedy v budově KaSCentra, se včera konala beseda o dalším osudu této budovy, kterou svolali někteří opoziční politici, schovaní za nálepkou Občanského sdružení Pro Prostějov. Setkání předsedal volební lídr prostějovské Strany zelených z minulých voleb a šéf zmíněného hnutí Jan Navrátil.

 

Organizátoři na setkání pozvali i dalšího aktivistu Strany zelených Martina Marka z Plzně, který komentoval své zkušenosti s problematikou plánu na výstavbu obchodního centra v Plzni. Tam byla ovšem situace, jak se informovaly PvN, trochu odlišná, protože v západočeské metropoli se jednalo o stavbu na místě, kde už předcházející objekt byl zbourán. I proto bylo ve věci městem vypsáno referendum, v němž občané o osudu plzeňského nákupního centra rozhodli.

Kromě zástupců Strany zelených na setkání nechyběli ani představitelé prostějovské strany TOP 09.

Zastupitel Aleš Matyášek referoval zejména o postupu, který ve věci smlouvy s Manthelanem zvolila minulá rada města. Připomněl i fakt, že jeden z tehdejších místostarostů měl k dispozici právnickou kritiku některých částí smlouvy, kterou si však nechal pro sebe. Kritizoval také bývalou radu, že vybrala projekt Manthelanu.

Účastníci debaty zaplnili jeden z malých sálů „kaska.“ Opoziční politici na besedu pozvali i vedení města. Z jednání se kvůli jiným pracovním povinnostem omluvili náměstek primátora Jiří Pospíšil nebo radní Milada Sokolová a Milada Galářová, ostatní včetně primátora na pozvání nijak nereagovali.

 

Zastupitelka hlasovala a teď se diví

Mezi kritiky stavby nákupní galérie se překvapivě zařadila i současná zastupitelka za TOP 09 Danuše Pelikánová, která v minulém zastupitelstvu smlouvu s Manthelanem podpořila (tehdy ještě jako zastupitelka za zelené). Pelikánová přesto na včerejším setkání nešetřila kritikou a tvrdila, že se cítí podvedená. „My, zastupitelé, jsme byli podvedeni radou města stejně, jako obyvatelé,“ uvedla například Pelikánová.

S podivem je ovšem to, jak může Pelikánová takto mluvit, když jí kritizovaná pasáž smlouvy o tom, že v novém centru nebude společenský sál, je patrná již v samotné preambuli smlouvy, pro kterou sama hlasovala. Stačilo se tedy podívat už na stranu číslo dvě. Že by paní zastupitelka nečetla materiály pro jednání zastupitelstva a pak se divila, pro co nevědomky hlasovala?

 

KASCentrum prý nepotřebuje žádné opravy

Z úst architekta a urbanisty Jiřího Roubíka zazněl na besedě také argument, že současné KASCentrum je plně vyhovující a vlastně nepotřebuje žádné velké úpravy. Jak ale PvN řekl jeden z účastníků besedy, něco takového si „může myslet jen někdo, kdo miluje stavby moderní před čtvrtstoletím.“ Podle tohoto účastníka by také značné úpravy potřebovalo okolí „kaska“: „Je ostudou Prostějova, že ve středu města existuje takto ošklivá oblast.“

Architekt Roubík ve svém vystoupení také překvapivě provedl ekonomickou analýzu, v níž tvrdil, že nájmy v plánované nákupní galérii budou příliš vysoké.

Perličkou bylo také vystoupení současného správce objektu Hanáka, který argumentoval tím, že kontroly hasičů a inspektorátu bezpečnosti práce shledaly budovu v naprosto vyhovujícím stavu.

 

Kolik by stálo odstoupení od smlouvy?

„V podstatě hlavním argumentem je skutečnost, že se ze smlouvy vytratilo slovo společenské. V konečném návrhu Manthellanu se totiž s žádným společenským sálem nepočítá, ačkoli to byl původní záměr. I ten byl špatný, současný sál má kapacitu 1 400 lidí, navrhovaný by byl pro 500 osob a k němu parkoviště jen pro 56 vozidel," vysvětlil Jan Navrátil další zásadní problém. Na základě tohoto argumentu by podle jeho slov mělo město od smlouvy odstoupit bez možnosti jakýchkoli sankcí ze strany investora. „Došlo k zásadnímu rozporu mezi zadáním a konečným řešením," konstatoval Navrátil.

Město ovšem argumentuje tím, že odstoupení od smlouvy, za kterou nese odpovědnost minulé zastupitelstvo a rada, by městskou kasu podle právních rozborů mohlo stát až sto milionů korun.

 

Emoce na pochodu

V závěrečné diskuzi zazněla celá řada ohlasů, které se za zachování stávající budovy postavily. Své si řekl i taneční mistr Jiří Šindler, který tvrdil, že město na objektu neprodělává. Stejný názor měla i Danuše Pelikánová, podle níž Prostějov KaSCentru platí pouze náklady na otop. Nestranný pohled do rozpočtu města ovšem ukazuje, že ani jeden z nich neměl pravdu: město každoročně dotuje Společenský dům, jak se KASCentrum oficiálně jmenuje, několika miliony korun.

 

O emocích, které ovládaly mnohé vystupující, svědčí i fakt, že někteří řečníci ve svých projevech vyzývali k tomu, aby si účastníci vynutili prosazení svých názorů masovou účastí na jednání zastupitelstva. Řešení budoucnosti KASCentra nebude jednoduché, ale emoce a využívání záležitosti k politickým zájmům Prostějovu jistě nepomohou.

Komentáře

Podstatné chyby zde byly zveřejněny, jen několik mých poznámek:
1) Dřív byla na pvnovinkách reportáž od Leony Roháčkové, teď je tady tohle... Může to nějak šéfredaktor webu vysvětlit? Pardon, zapomněl jsem, že nikde nemáte uvedeného šéfredaktora.
2) Ten, kdo to psal, se asi stydí za to, co píše, ostatně se mu ani nedivím, protože bych se styděl taky, kdybych nějaký takový tendenční hnus napsal.
3) Paní Pelikánová, ale vlastně všichni občané byli podvedeni takovými lidmi, jako je autor tohoto článku.
4) Kde jste vzali fotku Kascentra? Přes Google obrázky jsem zjistil, že pochází z iProstejovu.cz... Takže autor článku zjevně fotografii ukradl.. To mluví za vše.

Žádám autora článku, aby se zde veřejně omluvil. Myslím, že by se měl omluvit občanskému sdružení Pro Prostějov, ale i všem diskutujícím.

Jakub Čech

Uvedu v uvozovkách citace dvou tvrzení výše uvedeného článku:
"připoměl i fakt, že jeden z místostarostů měl k dispozici právnickou kritiku některých pasáží smlouvy"
*** na setkání jsem připoměl ten fakt, že právní poradce NEDOPORUČIL smouvu ke schválení a zastupitelé o tomto podstatném faktu NEBYLI při schvalování smlouvy informováni.
"v minulém zastupitelstvu smlouvu s Manthelanem podpořila"
***paní doktorka Pelikánová se cítí podvedena nikoli z důvodu, že je v preambuli napsáno něco, co může směřovat projekt mimo rámec zákona, ale z důvodu, že nebyla informována NEDOPORUČENÍ právního poradce ohledně uzavření smlouvy
***samotné vyjádření státního zástupce hovoří o tom, že smlouva s Manthellanem umožňuje dohodu oboustran tak, aby převod městského majetku vyhověl požadavkům zákona o obcích. Není tedy závadou, že někdo hlasoval pro znění preambule. Závadou je, že vedení radnice složené ze zástupců ČSSD a ODS takové znění zneužilo a směřovalo a nadále směřuje realizaci projektu mimo rámec zákona. Takový postup označil státní zástupce za "PRÁVNĚ REPROBOVANOU SVÉVOLI"

Závěrem mi dovolte vyslovit podivení nad formou a slovní agresí zaujatého článku napsaného stylem kdysi RUDÉHO PRÁVA. Cílem článku není informovat věřejnost, ale desinformovat. Zjevné překroucení skutečností, které byly prezentovány a v diskusi reflektovány směřuje pouze k jedinému. K diskreditaci těch kteří předkládají nezvratné důkazy o tom, co se v kauze KaSC v Prostějově děje.
Aleš Maytášek

třeba ty odesáky zakuklené v pvnovinkách jen obyčejně lidsky štve, že na tuto akci přišlo více lidí, jak celé prostějovské ODS na výroční sněm :)

..podepsat se ale evidentně neumí!! :( Tomu říkám novinářská etika..
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDurnalistick%C3%A1_etika < doplňte si v redakci vzdělání a pak si hrajte na novinky :)

Lukáš Slouka

Hezký den,

osobně jsem se zúčastnil debaty v Kasku a nemohu souhlasit s článkem, jakým způsobem je napsán. Působí na mě jako ochrana radních a některých zastupitelů. Pro mne existují jen fakta a skutečnosti a ty jsou nezvratná.
1) široko daleko v okolí neexistuje jediný podobný sál - Ani na Vyškovsku, ani na Kroměřížsku, ani na Přerovsku a troufám si říct, že ani RCO v Olomouci nenaplní to co Prostějov. Nedá se využít současné Kasko pro celou střední Moravu?
2) Budova je stará zhruba 30 let a po celou dobu do ní zásadně nikdo neinvestoval. Stačí ji jen zrekonstruovat.
3) Proč rozhodovalo o objektu jen pár radních a mylně informovalo zastupitelstvo? Proč doporučili firmu, která právníkem najatým městem nebyla doporučena? Proč nepřišel na jednání nikdo ze zástupců města?
4) Opravdu jsme přesvědčeni, že město Prostějov potřebuje v centru další Obchodní centrum? Zrekonstruovaný Prior nám nestačí? Obchodní domy na okraji města nám nestačí? Olomoucké obchodní domy nestačí? To je opravdu kupní síla obyvatel města tak silná? Dělal někdo nějakou studii i na toto?
5) Musíme vyhodit 200 - 300 miliónů na výstavbu nového Multifunkčního centra? Nestačí nám současné Kasko jen zrekonstruovat a opravit?
Moc otázek a odpovědi žádné. Začínám se opravdu bát, že tu jde o veliký tunel. Proč se neozývá druhá strana a neinformuje objektivně a pravdivě veřejnost? Stačí se podívat jen na jednání zastupitelstva a požadavek opozice jednat o této kauze. Veřejnost má právo vědět jak kdo hlasuje a hlavně zda vůbec hlasuje.
Pokud nedojde k racionální dohodě, a to takové, že to bude ku prospěchu obyvatel města, obávám se, že nezbyde nic jiného, než referendum. Nebo si snad někdo myslí, že "Hanáci" jsou tak hloupí a líní?
Michal Mucha

Kromě několika nepřesností (nikoliv Jan, ale Martin Marek) (nikoliv na zelené louce ale místo zbořeného kulturního centra Radhůza s divadlem Miroslava Horníčka) atd... atd ... atd..., které nestojí za to komentovat, potvrzuji, že se paní Galářová omluvila předem. HN

Dobrý den
ráda bych doplnila a pan Navrátil Vám to jistě potvrdí, že jsem se mu rovněž z dúvodu zaneprázdněnosti omluvila.
Galářová

Poslat nový komentář