Koalice s novým premiérem by ušetřila peníze, míní politolog

Koalice s novým premiérem by ušetřila peníze, míní politolog
ilustrační foto

 

Premiér Petr Nečas podlehl tlaku a nakonec podal demisi, i když se jí zpočátku bránil. V podstatě s ním skončila celá vláda, kterou prezident požádal, aby prozatím plnila běžné úkoly, ale nepřijímala žádná strategická rozhodnutí. V médiích se probírají všechna možná řešení včetně jejich pro a proti a není divu, že se v tom běžný volič začíná ztrácet. A tak jsme požádali prostějovského politologa Petra Sokola, aby odpověděl na několik otázek.

 

Pane Sokole, ve hře jsou tři možnosti – předčasné volby, dočasná úřednická vláda nebo vláda současných koaličních stran s jiným premiérem. Můžete shrnout jejich pro a proti ze svého pohledu? Která z těchto možností je podle vás nejpravděpodobnější?

Staronovou koalici s novým premiérem musí umožnit prezident. To vidím jako její největší úskalí, pokud se tedy původní koaliční strany shodnou na osobě nového premiéra. Toto řešení by ušetřilo peníze, protože by sněmovní a evropské volby byly ve stejném termínu.

Úřednická vláda by byla jen odkladem řešení o několik měsíců, a proto v ní vidím nejméně výhodnou variantu.

Předčasné volby mohou skončit zase remízou nebo těsným výsledkem a nikde není psáno, že po nich budeme mít stabilní vládu, přestože se teď levice cítí jako jasný favorit. Vzpomeňme, jak to vypadalo týden před prvním kolem prezidentských voleb a jak pak byly výsledky úplně jiné.

 

Do jaké míry je snaha současné koalice udržet svou pozici do řádných voleb ovlivněna i vědomím, že pro některé by předčasné volby znamenaly konec? Například Věci veřejné, Lidem a určitě i nezařazení poslanci, kterých je taky dost...

Zmíněné strany i nezařazení poslanci se určitě budou snažit zůstat v poslaneckých křeslech co nejdéle. Zajímavě jste ve výčtu „ohrožených“ stran bez popularity zmínila i opoziční Věci veřejné. Někteří jejich poslanci sice asi nyní chtějí kandidovat za novou stranu pana Okamury, ale i tak zůstávají mezi těmi, kterým se asi do voleb moc chtít nebude, i když to navenek nikdy nepřiznají.

 

Současná opozice preferuje předčasné volby. Je pravda, že bychom mohli přijít o velké peníze z evropských fondů? Vždyť to přece řídí úředníci, určitě ne samotní ministři...

Některá zásadní jednání probíhají i v otázce fondů na ministerské úrovni. Jak jsme poznali, když padla naše vláda uprostřed evropského předsednictví, bez stabilní vlády je vždy naše role v EU slabší.

 

Úřednická vláda tu už byla a nevedla si zas tak špatně... Možná by nalezla podporu i samotných občanů...

Úřednická vláda je vždy jen náhradním a dočasným řešením, když se strany nemohou z nějakého důvodu dohodnout jinak. Je to jen jakýsi odklad do příštích voleb. Úřednické vlády jsou často populární, protože na rozdíl od běžných vlád nemusí (vlastně nemohou) řešit zásadní problémy země.

 

Do jaké míry může v současné situaci pomoci prezident? Předpokládejme, že je to zkušený politik...

To beze sporu. Bude muset zvolit mezi posilováním funkce prezidenta a dosavadní praxí. Jeho předchůdce Klaus vždy jmenoval vládu ze stran, které měly ve Sněmovně většinu, a to i v situaci, kdy jako pravicový prezident „musel“ jmenovat levicového premiéra. Zeman může samozřejmě postavit své rozhodnutí na argumentu, že ho zvolili přímo občané, a odmítnout poměry v parlamentu. Pád vlády mu každopádně dal velkou moc situaci ovlivnit směrem, který si zvolí.

 

Někteří komentátoři zmiňovali možnost, že Miloš Zeman pověří sestavením vlády dvě nejsilnější strany – tedy ODS a ČSSD. Opravdu to pokládáte za možné?

Pověřit sestavením vlády lze vždy jen jednoho politika. Prezident by sice teoreticky mohl tlačit na vytvoření velké koalice ODS a ČSSD, ale konečné rozhodnutí by bylo na samotných stranách. Nepovažuji proto tuto variantu za pravděpodobnou.

 

Předčasné volby by se nejvíc líbily sociálním demokratům. Domníváte se, že jejich mandát by byl tak silný, že by nikoho jiného k vládnutí nepotřebovali?

To si nemyslím. Od vzniku samostatné České republiky to ještě žádná politická strana nedokázala. ČSSD vede ve volebních preferencích, ale kromě komunistů má nyní na levici konkurenci i v zemanovcích. Proto předpokládám, že sociální demokraté budou potřebovat koaličního partnera, aby mohli mít většinu. Zatím vše naznačuje, že nejpravděpodobněji mohou sáhnout po KSČM, jak to udělali ve většině republiky po krajských volbách.

 

Jste politolog. Máte recept? Co by podle vašeho názoru bylo nejlepší pro řešení současné situace? S ohledem na škody po povodních, rozpracované projekty na získání evropských dotací, na řešení nezaměstnanosti a další běžné problémy naší země?

Nejlepší je vždy mít stabilní vlády s pevnou většinou v parlamentu. Tu ale v České republice máme jen výjimečně a nesouvisí to s tím, zda vládne pravice nebo levice. V čem je zakopán pes? Ve volebním systému. Změňme ho na většinový. Lidé budou volit konkrétního člověka a v parlamentu bude jasná většina. To je ale samozřejmě řešení, které nás teď nevyvede z vládní krize. Osobně bych preferoval, aby bylo rychle jasné, která z variant bud vybrána a jak jsem už řekl, moc by se mi nelíbila úřednická vláda.

Děkujeme za rozhovor.

Ptala se Olga Katolická

Poslat nový komentář