Chcete udělat dobrý skutek? Dejte napít stromům

Chcete udělat dobrý skutek? Dejte napít stromům
ilustrační foto

 

Horké a velmi suché léto si začíná vybírat svou daň i mezi stromy. Na sucho pomalu umírají i ty, které vysadili ochránci přírody na Kosíři, v okolí Plumlova, ale i v biokoridoru Hloučela. Začali proto v ohrožených lokalitách stromy zalévat a ke spolupráci vyzývají i širokou veřejnost.

O víkendu necelá desítka dobrovolníků pozalévala právě na Hloučele na dvě stovky stromků. „Jeden či dva kbelíky ke každému stromu, který jsme našli, sice není nic moc, ale určitě to pomohlo. Bohužel jsme nezvládli najít všechny žíznivé," posteskla si Eva Zatloukalová z Ekocentra Iris. Jak vzápětí dodala, ochránci nebyli v roli zavlažovačů sami, zálivky na Hloučeli se ujali i další nadšenci.

Dokud se z oblohy nesnese tolik očekávaný déšť, budou ochránci v zavlažování pokračovat. „Oslovili jsme společnost Veolia, se kterou dlouhodobě spolupracujeme, a ta nám vyšla vstříc. V neděli 4. srpna v 8 ráno přistaví cisternu s vodou u brodu za areálem nemocnice, kde se nachází největší plocha s ohroženými stromy. Jde hlavně o tři stovky jasanů, dubů a olší, které jsme sázeli vloni a předloni. K těm mohou do neděle přibýt i další stovky stromků na druhém břehu Hloučely," vysvětlila Zatloukalová.

Pokud se na Hloučelu vypravíte také, nezapomeňte si vzít vlastní kbelík.

(red)

 

 

 

Poslat nový komentář