Podpora v nezaměstnanosti je letos vyšší

Podpora v nezaměstnanosti je letos vyšší
ilustrační foto

Změny se letos týkají i podpory v nezaměstnanosti. Na úřad práce se ale stále musíte vydat nejpozději do tří dnů po skončení pracovního poměru, jinak za vás stát nebude platit povinné pojištění.

Abyste podporu dostali, musíte mít v uplynulých dvou letech odpracováno minimálně 12 měsíců. Není-li vám ještě není padesát, budete podporu dostávat jen pět měsíců. Lidé od 50 do 55 let ji pobírají osm měsíců, ti nad 55 let pak 11 měsíců. První dva měsíce je to 65 procent, další dva měsíce 50 procent a zbývající měsíce 45 procent průměrného čistého měsíčního výdělku z předchozího zaměstnání. Maximální částka podpory je 14 281 korun. Pokud jste ze zaměstnání odešli bez vážného důvodu z vlastní vůle sami či dohodou, bude vaše podpora 45 procent z průměrného měsíčního výdělku.

Pokud si najdete alespoň přivýdělek, o podporu nepřijdete pouze v případě, že si nevyděláte víc, než 4 250 korun měsíčně.

V případě, že uplyne doba, po kterou máte nárok na podporu a vy jste stále bez práce, stát za vás bude dál platit zdravotní pojištění a dá vám ještě sociální dávku ve výši životního minima, tedy necelých 3 200 korun.

Jestliže najdete práci, musíte to nejpozději do osmi kalendářních dnů na úřadu práce nahlásit. (red)

 

Poslat nový komentář