Alarmující: Každá třetí žena v Česku se stala obětí násilí

Alarmující: Každá třetí žena v Česku se stala obětí násilí
ilustrační foto

Zhruba třetina českých žen zažila nějakou formu fyzického nebo sexuálního násilí. Alarmující čísla vyplývají z průzkumu Agentury Evropské unie pro základní práva.

Výzkumníci oslovili 1 620 českých žen, kterých se dotazovali, zda někdy doma nebo na pracovišti zažily fyzické, sexuální či psychologické násilí a obtěžování. Kladně odpovědělo 32 procent žen.

„Zažila jsem to už ve škole. Jeden z profesorů si na mě vyloženě zasedl, mohla jsem se učit jak jsem chtěla, vždycky mě utopil. Před maturitou mě dusil takovým způsobem, že jsem se začala bát chodit do školy. Nakonec mi do očí řekl, že když na něj budu „hodná“, moje studijní výsledky se vrátí do starých kolejí,“ sdělila PvNovinkám zkušenost dnes třicetiletá Jana. Její problém nakonec vyřešil otec. „Táta věděl, že se učím, ve škole jsem nikdy neměla problémy. A najednou jsem z předmětu, který jsem měla ráda, byla na propadnutí. Uhodil na mě a já mu řekla, co po mě profesor chce. Táta šel do školy a zřejmě si ho dost podal. Jakým způsobem netuším, ale profesor se mi pak vyhýbal jako čert kříži,“ dodala Jana.

Každá desátá žena se od svých 15 let stala obětí nějaké formy sexuálního násilí, každá dvacátá byla znásilněna. Na 22 procentech z nich se dopustil násilí jejich partner, ale 67 procent z nich ani ty nejhorší případy nikam nehlásilo.

Zhruba 18 % žen uvedlo, že je někdy nějaký muž pronásledoval (stalking) a 55 procent přiznalo, že byly sexuálně obtěžovány, často na pracovišti.

Agentura vyzvala členské země EU, aby před problémem nezavíraly oči a přijaly opatření. (ber)

Poslat nový komentář