Vybudování přechodů rozetne kraj

Vybudování přechodů rozetne kraj
ilustrační foto
Další fotky: 
Vybudování přechodů rozetne kraj

Už několik let usilují obyvatelé Čechovic a Domamyslic o vybudování přechodu u autobusových zastávek. Zatím marně. Žádosti smetl ze stolu dopravní inženýr s tím, že přechody zde z hlediska počtu projíždějících vozidel nejsou nutné. Magistrát je ale jiného názoru.

Oldřich Kořínek z Čechovic se zasazuje o vybudování přechodu od zastávky k restauračnímu zařízení. „Projel jsem Prostějov a podobných přechodů jsou desítky. Nechápu, proč to u nás nejde, vždyť jde o namalovanou zebru a dvě cedule,“ zlobil se. Stejně potřebný je podle místních přechod u autobusové točny v Domamyslicích. „Chodí tam děti, staří lidé. Je otázkou času, kdy tam dojde k neštěstí,“ argumentoval další z usedlíků. Oba přechody zatím dopravní inženýr zamítl.

„Jsou na to bohužel předpisy. Přechod pro chodce se dělá v okamžiku, kdy úsekem projede určitý počet aut za hodinu, zároveň se přihlíží i k počtu chodců," vysvětlila náměstkyně primátora Alena Rašková. Podle primátora Miroslava Pišťáka je ale čas se rozhodnutí dopravního inženýra postavit:„Právní norma sice platí, ale občas je třeba používat selský rozum.“

Ten bude zapotřebí při jednáních, které s dopravním inspektorátem povede vedoucí odboru dopravy prostějovského magistrátu Miroslav Nakládal. „V předmětných lokalitách, které jsou tři, nasčítáme dopravu i chodce a budeme je řešit. Výsledky by mohly být koncem tohoto týdne,“ slíbil.

Konečné slovo ale bude patřit Krajskému úřadu Olomouc. (ber)

 

Poslat nový komentář