Velikonoční vejce dlouho neskladujte

Velikonoční vejce dlouho neskladujte
ilustrační foto

Velikonoce si u nás asi málokdo dovede představit bez kraslic a povelikonoční snídaně či večeře bez vajec na tvrdo. Nedají se ale skladovat do nekonečna.

Pokud obarvená vejce koupíme v obchodě, ani tak nejsou „nesmrtelná“. „Vařená a barvená vejce jsou považována za vaječný výrobek, jejich dobu spotřeby a podmínky skladování v souladu se zákonem o potravinách stanovuje sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu trvanlivosti,“ upřesňuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu trvanlivosti. „Je-li vařené vejce skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné zhruba deset dní,“ dodávají veterináři. (red)

Poslat nový komentář