Jarní Flora Olomouc láká na Divotvornou zahradu

Jarní Flora Olomouc láká na Divotvornou zahradu
ilustrační foto

Svět fantazie bez zemské přitažlivosti, zahrady plné vznášejících se rostlin v korunách stromů, květinové přízraky a oázy, hudba, vůně a pozitivní energie. Tak lze popsat hlavní květinovou expozici v pavilonu A, která bude od 24. dubna lákat návštěvníky největší a nejstarší české květinové výstavy, Flory Olomouc. Už po pětatřicáté se výstaviště zaplní na čtyři dny barevnými a voňavými exponáty.

„Hlavní květinová expozice s názvem Divotvorná zahrada představí plovoucí květinové záhony s tisíci kusů narcisů, tulipánů, hyacintů a modřenců, muškátů a netýkavek. Divotvornou zahradu navíc provoní na 5 000 kusů řezaných květin – lilií, kosatců, hledíků, růží, frézií a okrasných stromů a keřů,“ láká návštěvníky autor projektu Vojtěch Zahradník. Expozici obohatí unikátní výstava orchidejí, kávy a dalších produktů z jihoamerického Peru, aranžování květin mistry floristy či posezení v čajovně uprostřed orchidejí a bonsají.

V rámci jarní Flory představí Svaz květinářů a floristů novou produktovou značku „Česká květina“, svoje expozice vybudují odborné zahradnické školy. Čeští, slovenští, nizozemští a polští pěstitelé nabídnou expozici květin, masožravých rostlin, kaktusů a sukulentů, okrasných keřů, skalniček a vřesů. Lidé se mohou inspirovat floristickou soutěží v aranžování květin nebo se podívat, jak dopadne klání ve vazbě svatebních kytic podle nejmodernějších trendů. Nebude chybět výstava okrasných ryb s poradnou pro zakládání zahradních jezírek a zahrádkářská poradna s květinovou expozicí Českého zahrádkářského svazu.

Volné plochy výstaviště ve Smetanových sadech s novými výsadbami cibulovin a letniček budou patřit zahradnickým trhům. Na zahrádkáře, kutily či chalupáře bude čekat pestrá nabídka květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, zahradnických pomůcek a dalších potřeb.

Po dobu výstavy budou otevřeny sbírkové skleníky s exotickou květenou a sousedící univerzitní botanická zahrada se zajímavými rostlinnými exponáty. Se vstupenkou mohou lidé zamířit i do botanické zahrady výstaviště Flora v dalším z městských parků – Bezručových sadech. Pro chvíle oddechu je určen každodenní doprovodný program s vystoupením dechovek a folkovým festivalem Country Folk Flora, kterému bude patřit letní scéna u jezírka. (red)

 

Poslat nový komentář