Porodné na druhé dítě by mohlo být už od ledna

Porodné na druhé dítě by mohlo být už od ledna
ilustrační foto

Pokud vše půjde podle plánů ministerstva práce a sociálních věcí, měl by se od začátku příštího roku rozšířit počet rodin, které získají nárok na porodné pro první dítě ve výši 13 tisíc korun. A část rodin dostane porodné 10 tisíc korun i pro dítě druhé.

Ministerstvo rozeslalo v minulých dnech návrh zákona o státní sociální podpoře do připomínkového řízení. „Chceme podpořit rodiny s dětmi. Nakonec, když se rodí více dětí, je to nejlepší důchodová reforma,“ řekla minulý týden Právu ministryně Michaela Marksová. Navrhuje proto, aby se zvýšil koeficient, ze kterého se odvíjí nárok na výplatu porodného, a to ze současného 2,4násobku životního minima na 2,7násobek. Dnes porodné dostávají výhradně prvorodičky žijící v rodinách s nízkým příjmem anebo v rodinách, kde nikdo nepracuje. Nárok nyní mají jen rodiny s příjmem do 2,4násobku životního minima, tedy do 18 504 korun. Nově to bude až do 2,7násobku, tedy do 20 817 korun měsíčně.

A co víc, rodiče s těmito nižšími a středními příjmy mají nově získat porodné i na druhého potomka, a to zmíněných deset tisíc korun. Na tuto dávku na druhé dítě má dosáhnout rodina s příjmem do 25 515 Kč měsíčně.

Nyní platí mírné zvýhodnění pro matku, které se při prvním porodu narodí víc dětí. V takovém případě dostane 19 500 korun, bez ohledu na to, zda jde o dvojčata, trojčata, nebo třeba i paterčata. (red)

Komentáře

V přelidněném světě,kde jeden s druhým bojuje o práci by na zbytečné děti měla přijít daň a ne porodné.Porodné ničemu nepomůže,akorát bude víc nezaměstnaných.Živit nás na důchod nebudou,protože nenajdou práci.

Poslat nový komentář