Už zítra nás čekají volby

Už zítra nás čekají volby
ilustrační foto

Zítra a v sobotu budou o jedenadvacet poslaneckých míst soupeřit i politici z Olomouckého kraje. Ze třiadvacátého místa kandidátní listiny Občanské demokratické strany se o křeslo v Evropském parlamentu uchází i osmadvacetiletá absolventka olomoucké univerzity Marcela Kropáčová z Přerova.

„Přestože jsem z generace, která nezažila totalitu, nadřazuji demokratické hodnoty nad vlastní pohodlí. Nejsem typ člověka, který by šel demonstrovat do ulic. Ale v poslední době se stalo několik významných událostí, ať už na české či mezinárodní scéně, namátkou nefér prezidentská volební kampaň M. Zemana, Babišův plíživý „berlusconismus“, události na Ukrajině, které mě utvrdily v tom, že je nutné zaktivizovat veřejnost, vrátit víru v politiku a zatraktivnit ji nastupující generaci. Nejen pořádáním akcí, koncertů a mítinků, ale hlavně nabídkou špičkového a precizního zastupování veřejnosti vracejícího důvěru zastupitelské demokracii,“ říká současná místopředsedkyně přerovských Mladých konzervativců, organizace sdružující mladé lidi od 15ti let se zájmem o politiku a veřejné dění.

Předvolební kampaň je v plném proudu. ODS vsadila na Petici pro korunu, jejímž cílem bylo sesbírat dostatek podpisů k vyvolání senátního jednání o výjimce, která by umožnila, aby Česká republika nemusela přijmout euro za svou měnu. „Po měsíci petiční akce máme sesbíráno kolem 40 tisíc podpisů. Myslím si, že je jednoznačné, že občané České republiky si euro nepřejí a chtějí zachovat českou korunu. Současná vláda se ale zatím stále tváří, jako by to nebyl problém,“ říká Marcela Kropáčová a dodává, že občanští demokraté předali petiční archy se všemi podpisy s výzvou k vyjednání trvalé výjimky ve středu 21. května předsedovi vlády, Poslanecké sněmovny i Senátu.

Na otázku, co může voličům kandidátka ODS nabídnout, Marcela Kropáčová odpovídá: „Mám zkušenosti s prací v rodinné firmě, privátním sektoru, na krajské i ministerské úrovni veřejného sektoru, a proto mohu nabídnout i realistický pohled na to, co jednotlivé, často sociálně odlišné skupiny od EU očekávají. Je pak mnohem jednodušší jim to nabídnout.“

Marcela Kropáčová se narodila v roce 1986 ve Valašském Meziříčí, od dětství žije v Přerově. Vystudovala Mezinárodní vztahy na Metropolitní univerzitě v Praze a Evropská studia a evropské právo na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Má profesní zkušenosti z veřejného i soukromého sektoru, od studentských let pomáhala v rodinné výrobní firmě, působila jako redaktorka a korektorka v regionálním tisku, pracovala na ministerstvu průmyslu a obchodu jako projektová manažerka a jako poradkyně náměstka na ministerstvu životního prostředí. Šestým rokem je členkou Komise vnějších vztahů Olomouckého kraje, pracuje „na volné noze“ v oblasti managementu. Hovoří německy a anglicky, pasivně španělsky a francouzsky. (red)

Poslat nový komentář