Na hlavním náměstí přibude alej

Na hlavním náměstí přibude alej
ilustrační foto

Rekonstrukce hlavního náměstí T. G. Masaryka v Prostějově se bude týkat i jeho „živého“ inventáře. Zatímco některé porosty a stromy padnou za oběť, jiné přibudou. Můžeme se těšit třeba na dubovou alej.

„Jak již bylo zmíněno, vykácet se musí lípy u Zlaté brány, které nahradí stejné stromy. Zmizí dřeviny od muzea, které jsou pro tuto lokalitu zcela nevhodné, a jeden ze stromů u Morového sloupu. Ten je podle dendrologů v havarijním stavu, je napaden houbou,“ sdělila náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Zatímco ostatní stromy budou pomalu dožívat, nejvyšší z buků je prý schopen oslavit s radnicí dvousté narozeniny. „Jde o vůbec nejzdravější strom v této lokalitě,“ podotkla Hemerková s tím, že zemní práce v jeho okolí budou přísně sledovány a probíhat budou pouze ručně.

Dubová alej podle jejich slov vznikne vpravo před radnicí. Půjde o duby bicolorní, které jinde ve městě nejsou. Dorůstají maximálně výšky 22 metrů „dosáhnou" tedy po střechy okolních domů. „Jsou to noblesní stromy, které na náměstí patří,“ dodala náměstkyně. Těšit se můžeme i na zátěžové trávníky a květinové záhony.

„Dlažba bude ze stejného materiálu jako dnes, jen kostky budou větší a nebudou mezi nimi takové mezery,“ dodal náměstek Zdeněk Fišer. (ber)

Komentáře

Co to pořád máte s tou álejí - proboha !!!

Álej je dlouhá řada stromů po OBOU stranách cesty !!! Tím pádem vzniká pocit krytu nad hlavami.

To,co zde nazýváte álejí,je obyčejná řada stromů a to v počtu 4.kusů,víc se na náměstí,vzhledem k budoucí velikosti stromu,nevejde.

Á L E J ......:-))

 

Poslat nový komentář