Věděli jste to?

Věděli jste to?
ilustrační foto

Dnes je 2. března a současně je jedenašedesátý den podle gregoriánského kalendáře. V roce 1835 nastoupil na rakouský císařský trůn Ferdinand I. Dobrotivý, později byl korunován i králem českým a uherským. V roce 1896 francouzský fyzik Henri Becquerel oznámil objev nového typu záření, později pojmenovaného jako radioaktivita. A 2. března 1978 se do vesmíru dostal první člověk, který nebyl Rus nebo Američan. Byl to Čech Vladimír Remek.  

V kalendáriu osobností jsem sáhla do roku 1282, kdy v tento den zemřela svatá Anežka Česká. V roce 1824 se narodil hudební skladatel Bedřich Smetana, v roce 1903 sochařka Hana Wichterlová a v roce 1912 zemřel spisovatel Vilém Mrštík. A ještě jedna osobnost by možná stála za vzpomínku – 2. března 1931 se narodil ruský politik Michail Sergejevič Gorbačov.

Svátek má dnes, jak jinak, Anežka. Pranostika pro dnešní den je také jasná: Na Anežku není radno sebou v trávě šíti, protože se celkem snadno vlčí neduh chytí... Nebo „O svaté Anežce od kamen se nechce“. Tak si vyberte.

Anežkám blahopřejeme a všem ostatním bez rozdílu přejeme krásný nástup do prvního březnového týdne. (ok)

Poslat nový komentář