Věděli jste to?

Věděli jste to?
ilustrační foto

Dnes je 6. dubna. Letos je tento den zároveň i Velikonočním pondělím, druhým dnem tzv. Velikonočního oktávu, a nejveselejším dnem svátků velikonočních. To ale způsobily lidové tradice. Jako by si lidé potřebovali vynahradit postní dobu, a tak koledovali, šlehali a bavili se.  

Vrátíme-li se k událostem světským, tak 6. dubna 1896 začaly v řeckých Athénách letní Olympijské hry. V roce 1917 vstoupily Spojené státy americké do první světové války, a v roce 1973 NASA vypustila vesmírnou sondu Pioneer 11.

V kalendáriu osobností jsem se dnes dostala opravdu hluboko, až do roku 1199, kdy 6. dubna zemřel anglický král Richard I. Lví srdce. V roce 1470 se narodil čínský učenec, malíř, kaligraf a básník Tchang Jin a v roce 1490 skonal uherský král Matyáš Korvín. Dne 6. dubna 1822 se narodil italský fotograf Giacomo Brogi, v roce 1826 francouzský malíř Gustave Moreau a v roce 1903 americký vynálezce stroboskopu Harold Eugene Edgerton.

Svátek má dnes Vendula. Až k vám budou chodit koledníci, tak ať jsou jejich "kocary" jako peříčko. Hezký sváteční den. (ok)

 

 

Poslat nový komentář