Věděli jste to?

Věděli jste to?
ilustrační foto

Dnes je 25. dubna. Histrorie dnešního dne je veskrze válečná. Už v roce 1464 ve válkách růží proběhla bitva u Hedgeley Moor. V roce 1626 se ve třicetileté válce vojska vedená Albrechtem z Valdštejna a Petrem Mansfeldem utkala v bitvě u Dessavy. V roce 1898 propukla španělsko-americká válka, která skončila zdrcující porážkou Španělska. V roce 1915 se britské jednotky vylodily na Gallipolském poloostrově v Dordanelách a začala bitva o Gallipoli. V roce 1920 vtrhla polská vojska do Ruska a rozpoutala další rusko-polskou válku.

Abych odlehčila tu válečnou historii dnešního dne, hledala jsem v kalendáriu osobností především ty, jež žily a byly spíše s múzami. V roce 1599 se narodil anglický lord protektor Cromwell, v roce 1730 italský hudební skladatel Fedele Fenaroli, v roce 1874 italský radiotechnik a nositel Nobelovy ceny Guglielmo Marconi a v roce 1892 katolický biskup, zachránce Židů před holocaustem – Giuseppe Maria Palatucci. A ještě kapka z českých luhů a hájů – v roce 1951 se narodil hudební skladatel a klavíriska Zdeněk Merta a v roce 1973 houslový virtuos Pavel Šporcl.

Svátek má dnes Marek a je Světový den malárie. I pranostika pro dnešní den pamatuje na Marka. Například – Svatého Marka deštivo, sedm týdnů blátivo. Nebo rada pro zahrádkáře – brambory sázej na svatého Marka, bude jich plná jamka.

Ať je to tak nebo tak, mějte krásnou sobotu. (ok)

Poslat nový komentář