Ministerstvo chce zvýšit pokutu za rychlost až na 25 tisíc

Ministerstvo chce zvýšit pokutu za rychlost až na 25 tisíc
ilustrační foto ber

Ministerstvo dopravy plánuje zvýšení pokut za některé dopravní přestupky. Například při vysokém překročení rychlosti v obci o 40 km/h nebo o 50 km/h mimo obec by se horní sazba ve správním řízení zvýšila z 10 na 25 tisíc korun. Ministerstvo chystá i "řidičák na zkoušku". Cílem je snížení počtu nehod.

"V posledních patnácti letech se ceník pokut a vůbec bodový systém neměnil a je potřeba přinést nějaký další podnět. Chceme výrazně zdražit největší přestupky, u těch bagatelních necháme sazby v podstatě podobné, jaké jsou," uvedl v diskusním pořadu Partie v Tv Prima ministr dopravy Dan Ťok. Opakované překročení rychlosti by vzhledem ke zvýšení bodového postihu pro řidiče znamenal automaticky pravidlo "dvakrát a dost", tedy roční zákaz řízení. Zároveň by byla zavedena bloková pokuta 5000 korun.

Dalším přestupkem, na který se ministerstvo hodlá zaměřit, je zakázané vjíždění na železniční přejezd. Z pokuty 2500 až 5 tisíc korun by mohlo být 5 až 25 tisíc korun.

Zpřísnění pokut má být podle ministra prvním krokem, chystá se nový zákon o autoškolách, který přinese i tzv. řidičák na zkoušku. (ber)

Komentáře

Jak vidět, zákony se dělají proto, aby se porušovaly, stejně nic neřeší, vidíme to na světovém dění.

Poslat nový komentář