Hody zvou na atrakce, zpěvačky i burčák

Hody zvou na atrakce, zpěvačky i burčák
ilustrační foto

Prostějovské hody, nově už čtyřiadvacet let Prostějovské hanácké slavnosti, připadají na druhou zářijovou neděli. Slavit se tedy začne v sobotu 10. září. 

Podle informací z radnice se letos můžeme těšit na rekordní počet „stánkařů“. Nabízet budou široký sortiment pouťového zboží od tradičních výrobků lidových řemesel, hraček, cukrovinek, medu a pečiva až po medovinu, víno a burčák či různé pochoutky v podobě například opékaných klobás, které na žádné lidové slavnosti prostě chybět nemohou. Radnice počítá s tím, že jen za pronájem prodejních míst dostane do městské kasy kolem sta tisíc korun.

Nově zaplatí stánkaři vratnou kauci. Ta bude použita v případě, že dlažba bude znečištěna například olejem či jinými tekutinami. „Loni po slavnostech jsme zjistili značné poškození dlažby v prostoru kuželny. Vyčistit mastné skvrny od opékaných klobás a dalších mastných pochoutek bylo docela složité a finančně náročné,“ uvedla k tomu náměstkyně primátorky Ivana Hemerková s tím, že pokud pronajaté místo bude po skončení hodů čisté a v pořádku, bude prodejci kauce vrácena.

Návštěvníky Prostějovských hanáckých slavností čeká také bohatý kulturní program. Největšími lákadly by měla být jména dvou zpěvaček – Nadi Urbánkové a Lenky Dusilové.

„Pro nás jsou Hanácké slavnosti ve znamení kolotočů a podobných atrakcí. Přijedou vnoučata a těm je to vzácné,“ smála se paní Blažena. „Jen se mi zdá, že je všechno pořád dražší. Já třeba pamatuju cukrovou vatu na špejli za korunu. Dnes vám ji dají v mikrotenovém sáčku a zaplatíte padesátikorunou,“ posteskla si. (ok)

Foto: B. Pacholík

 

 

 

Poslat nový komentář