110 let Národního domu s pantomimou světové úrovně

110 let Národního domu s pantomimou světové úrovně
ilustrační foto

Dvě pantomimická představení SÓLO a PEJPRBÓJ vyšperkují celodenní program k 110. výročí otevření Národního domu, který na sobotu 2. prosince 2017 připravilo Městské divadlo v Prostějově. Jediným účinkujícím obou pozoruhodných inscenací bude Radim Vizváry – držitel Ceny Thálie 2016 v oboru pantomima.

Vyprodaná vystoupení po celé republice odměňuje publikum nekončícími aplausy vestoje. Radim Vizváry vrátil pantomimu do povědomí lidí. Naplnil tak myšlenku svého učitele a vzoru Borise Hybnera: „Pantomima je jako řeka Punkva. Vždy se na nějakou chvíli ztratí, aby se po čase vynořila v celé své kráse“.

V 11 hodin se v komorním prostoru na jevišti za oponou uskuteční představení PEJPRBÓJ pro malé diváky a jejich doprovod. V příběhu ožívá obyčejný každodenní předmět – papír. Role papíru. Vypravěč papír zkoumá a objevuje příběhy, které vypráví. Potká se s maličkým papírovým chlapcem Pejprbójem, který se stane jeho průvodcem v papírovém světě plném fantaskních výjevů.

V 18 hodin je v divadelním sále na programu Vizváryho slavné představení SÓLO, které nejčastěji hraje v pražském Švandově divadle. „Sólo je pantomima s prvky jiných žánrů. Pohybuji se v žánrech od klasické pantomimy, grotesky, klaunérie až po pantomimu s prvky japonského tance butó,“ řekl k představení jeho tvůrce, který ve svém pojetí pantomimy spojuje pohybovou virtuozitu s herectvím.

„Vizváry je bezpochyby největší osobnost soudobého mimického divadla, která obsáhne jak jeho současnost, tak i jeho klasický obraz,“ napsala o Vizvárym v Tanečních aktualitách Ladislava Petišková.

„Hostit na prknech prostějovského divadla pantomimu je velký svátek. Tato všem srozumitelná disciplína je totiž nesmírně obtížná a umělec se pro ni musí narodit. S Radimem Vizvárym se můžete smát i brečet bez jediného slova,“ uvedla ředitelka Městského divadla v Prostějově Jana Maršálková a dodala: „ Věřím, že si prostějovští diváci nenechají ujít příležitost k setkání s mimem, který kromě sólových představení spolupracuje s Národním divadlem v Praze, je ředitelem mezinárodního festivalu MIME FEST a své umění představil v mnoha zemích Evropy, v USA, Asii a Africe.

Vstupenky na obě představení jsou za symbolickou cenu v prodeji od konce října, lze je zakoupit také v on-line prodeji. (eze)

Poslat nový komentář