Město už dnes plánuje hospodaření pro roky budoucí

Město už dnes plánuje hospodaření pro roky budoucí
ilustrační foto

Radní doporučili zastupitelům schválit Střednědobý výhled rozpočtu statutárního města Prostějova na roky 2019 – 2022.

„Střednědobý výhled je nástrojem, který bude sloužit pro střednědobé finanční plánování rozvoje hospodaření. Jeho smyslem je prokázat schopnost, že město dostojí svým dosavadním závazkům,“ uvedla primátorka Alena Rašková s tím, že hospodaření je ve velmi dobrém stavu.  „V oblasti příjmů se město Prostějov stalo prakticky nezávislé na nenárokových dotacích. Zásadně vzrostla role i výše daňových příjmů, což je výbornou zprávou o stabilitě financí města,“ doplnila Rašková.  Dle jejích slov v roce 2016 vzrostly výnosy daňových příjmů o 8,3 procent, což byl jeden z nejvyšších růstů za posledních 20 let. Navíc plánovaná změna legislativy v oblasti rozpočtového určení daní a také přirozený růst ekonomiky by měl městu v následujících letech zajistit další výrazný přírůstek daňových příjmů.

„Finanční analýza ohodnotila finanční zdraví města Prostějova tou nejlepší možnou známkou, tedy výbornou. Výborný stav financí se zakládá na bezdlužnosti, vynikající schopnosti dostát svým finančním závazkům a také na finančních rezervách města,“ dodala Rašková.

Závěrem lze říci, že analýza vidí velké příležitosti v projektech, které budou i nadále snižovat provozní výdaje. Jmenujme například investice do technologií, modernizace majetku nebo projekty, které budou zlepšovat infrastrukturu, podmínky pro podnikání a bydlení. 

„Tímto způsobem atraktivita města, o kterou neustále usilujeme, dále poroste,“ uzavřela primátorka.

Město si nechalo výhled zpracovat od renomovaného ekonoma  Luďka Tesaře.

(Zdroj MMPv)

Poslat nový komentář