Hasiči z Hvozdu a Přemyslovic mají nové cisterny

Hasiči z Hvozdu a Přemyslovic mají nové cisterny
ilustrační foto

V pondělí 19. února 2018 se od 1500 hodin uskutečnilo na Krajském ředitelství Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje slavnostní předání hasičských cisteren. Jednu cisternu převzal Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje, další tři cisterny byly předány jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí Štíty, Přemyslovice a Hvozd.

Klíče od zbrusu nové cisternové automobilové stříkačky symbolicky z rukou hejtmana Olomouckého kraje Ladislava Oklešťka převzal krajský ředitel HZS Olomouckého kraje plk. ing. Karel Kolářík. Cisternu v loňském roce pořídil ze svého rozpočtu v částce 7 514 100 Kč Olomoucký kraj a dnes ji hejtman oficiálně hasičům předal. Cisterna bude dislokována na požární stanici v Olomouci, prioritně bude sloužit k zásahům na požáry a dopravní nehody a její uvedení do ostrého provozu předpokládáme na začátek března 2018. Jde o první cisternu v Olomouckém kraji, jejíž zadní část je upravena pro zlepšení viditelnosti zelenožlutým šikmým šrafováním chevron.

Vzhledem k tomu, že Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje obdržel ke konci roku 2017 další dvě cisterny z fondu zábrany škod, rozhodl se v souladu s nepsaným pravidlem, převést tři starší, ale plně funkční cisterny jednotkám sborů dobrovolných hasičů obcí. V pondělí 19. února 2018 proto z Krajského ředitelství HZS Olomouckého kraje odjeli cisternami, které doposud sloužily jako výjezdová vozidla Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje, dobrovolní hasiči z obcí Štíty (Šumpersko), Hvozd a Přemyslovice (Prostějovsko).

Tyto tři obce byly vybrány Hasičským záchranným sborem Olomouckého kraje na základě jejich žádosti a předem stanovených kritérií výběru. V těch rozhodovaly priority ve vztahu k území, zásahovému obvodu, vzdálenosti nejbližší stanice profesionálních hasičů, stáří současně užívané techniky a další.

„Ve všech třech obcích tyto cisterny nahradí stávající zastaralá výjezdová vozidla. Ve Štítech aktuálně hasiči vlastní cisternu starou 26 let, v Přemyslovicích mají hasiči cisternu starou 37 let a hasiči z Hvozdu mají aktuálně ve vozovém parku cisternu čtyřicetiletou," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. (red) 

Foto HZS Olk

Poslat nový komentář