„Pamlsková“ vyhláška se od září změní

„Pamlsková“ vyhláška se od září změní
ilustrační foto

Pamlsková“ vyhláška, která na půdě škol zakazovala prodej nezdravého jídla a nápojů, se již od září změní. Ministři školství a zdravotnictví ji chtějí zmírnit. Zatímco ředitelé škol jsou rádi, odborníci na výživu to kritizují.

„Již při svém nástupu do funkce jsem avizoval, že tzv. pamlsková vyhláška je postavena příliš represivně. Připravili jsme tedy návrh zmírnění, který upravuje hodnoty potravin. Samozřejmě tím nerezignujeme na zdravé stravovací návyky, ale cesta represe k nim nevede. Věřím v uvážlivost ředitelů škol i rodičů," uvedl ministr školství v demisi Robert Plaga.

Navrhovaná právní úprava, kterou odsouhlasilo i ministerstvo zdravotnictví, počítá s úpravou limitů na obsah tuku, cukrů a soli v jednotlivých výrobcích tak, aby bylo ve školách možné nabízet a prodávat širší sortiment potravin než dosud. Školáci a školačky si budou moci ve školním bufetu nebo automatu koupit například některé masné výrobky, tvarohy s příchutí nebo tučnější sýry. Nabídka se rozroste i o obložené housky a bulky, na pulty se dostanou i tučnější ryby. Zákaz bude nadále platit pro slazené a energetické nápoje, děti mohou zapomenout také na brambůrky a další vysloveně nezdravé pochutiny.

Zmírnění vyhlášky by mělo platit od začátku školního roku 2018/2019, tedy od 3. září.

(Zdroj MŠMT)

Poslat nový komentář