Kompletní kandidátky do voleb jsou na světě!

Kompletní kandidátky do voleb jsou na světě!
ilustrační foto

Český statistický úřad zveřejnil ve středu v 16 hodin kompletní kandidátní listiny pro podzimní komunální a senátní volby. Na stránkách Volby.cz se teď každý může podívat, ze kterých kandidátů si bude v říjnu vybírat.

Do komunálních voleb se zaregistrovalo 216 472 kandidátů. Před čtyřmi roky jich bylo o 17 tisíc více. V celé republice je zaregistrováno 25 307 kandidátních listin. Z největšího počtu, hned z 29, budou voliči vybírat v hlavním městě a také v obci Kateřinice na Vsetínsku. Ve vsi se zhruba tisíci obyvateli, ale kandidují výhradně nezávislí kandidáti.

Naopak v 1 612 obcích kandiduje jen jedna volební strana. Průměrný věk kandidátů je 47 let, žen je na kandidátních listinách přesně třetina. Nejvíce kandidátů, hned 83 %, je bez politické příslušnosti.

Když vymýšlely název kandidátní listiny, některá uskupení zjevně popustila uzdu fantazii. A tak vedle Pirátů najdeme v Praze i "protiPIRÁTSKOU kandidátku", v Karlových Varech kandidují "Hnutí O co jim jde?!" Nebo koalice několika stran, která si dala název "ZVOLITELNÍ". O podporu Brňanů se uchází hnutí "MAFFIE.cz Hoď sem velké křížek pro betelné ŠTATL, zaslouží si to!". A v Ostravě kandiduje i LEČO, což znamená "lepši a čistší Ostrava".

Kdo kandiduje u vás si můžete najít na https://volby.cz/pls/kv2018/kv222?xjazyk=CZ&xid=1&xv=12&xnumnuts=7103. (red)

Ilustrační foto: ber

Poslat nový komentář