Fotopostřeh: Copak to je?

Fotopostřeh: Copak to je?
ilustrační foto
Další fotky: 
Fotopostřeh: Copak to je?
Fotopostřeh: Copak to je?
Fotopostřeh: Copak to je?

Před časem jsem v Přerově našla alej krásných stromů. Jejich plody jsou také hodně zajímavé. Nahlédněte do galerie a zkuste tipovat, o jaký strom se jedná. Osobně si myslím, že do našeho města by se víc než hodil.

Pokud myslíte, že jde o tureckou lísku, máte pravdu. Líska turecká je opadavý listnatý strom dorůstající do výšky až přes 20 metrů a dožívající se 200 let. Průměr kmene lísky může dosahovat přes 1 m, u nás k nejmohutnějším patří např. památný strom v Českém Těšíně s obvodem kmene přes 330 cm a výškou 23 m. Dřevina roste již od mládí velmi rychle, v příznivých podmínkách má ve třech letech i 2 metry výšky. Na vláhu není příliš náročný, vydrží i na v létě vysýchavých půdách. Je odolný vůči klimatickým výkyvům, nebývá poškozován mrazy. Je poměrně tolerantní ke znečištěnému ovzduší průmyslových oblastí, proto je vhodný do měst. Patří ke druhům, které jsou málo napadány škůdci jak v domovině, tak u nás.

Tento strom se osvědčil jako alejový strom ve městech po celém světě, neboť snáší sucho a znečištěné ovzduší. Stromy poskytují velkou úrodu ořechů dobré chuti, avšak se silnou skořápkou.

Už to je docela zajímavé, vzhledem k suchu, které v posledních letech panuje, i tomu, že Prostějov stabilně trápí inverze.

No, a dotaz nakonec, víte o nějaké turecké lísce na Prostějovsku? Nebo ji máte dokonce doma? Pochlubte se. (ber)

Foto: ber

Poslat nový komentář