Tip na výlet: Ivančice a Vladimír Menšík

Tip na výlet: Ivančice a Vladimír Menšík
ilustrační foto

Prostějov má povedeného Jiřího Wolkera, Ostrava nepovedenou Věru Špinarovou a Ivančice povedeného Vladimíra Menšíka. Právě do zhruba 90 kilometrů vzdáleného městečka byste mohli zavítat na výlet. Je zde se nač dívat.

V Ivančicích se mohou chlubit hned dvěma slavnými rodáky. Tím prvním je světoznámý malíř Alfons Mucha, druhým již zmíněný herec Vladimír Menšík. Oba mají v Ivančicích své stálé expozice.

A Ládínek navíc i bustu, která byla 12. října letošního roku odhalena na zdejší základní škole, jež nese jeho jméno. Stalo se tak u příležitosti Menšíkových nedožitých 89. narozenin. A podoba je to neuvěřitelná, baviči a herci neopomněl autor díla, akademický sochař Nikos Armutidis, ponechat v koutku úst oblíbenou sirku. Ládínek má v Ivančicích i pamětní desku na rodném domě.

V Ivančicích samotných si můžete prohlédnout řadu zajímavostí.

Nejcennější z nich je románský kostel sv. Petra a Pavla z poloviny 12. století, jenž nemá v českých zemích obdoby. Stoji v Řeznovicích – místní části Ivančic. Náměstí Ivančic dominuje gotický kostel s hranolovou věží, zdobí je barokní mariánské sousoší z roku 1726 a kašna se soškou sv. Floriána. Mezi historickými domy vynikají radnice – Dům pánů z Lipé – a renesanční budova Památníku A. Muchy. Významnou památkou je rozsáhlý židovský hřbitov v Mřenkové ulici. Po českých bratrech zůstala věž kaple, budova bratrské akademie a archeologické vykopávky. Technickou památka: železniční viadukt nad řekou Jihlavou (výška 42 m) z roku 1870.

V okolí Ivančic se nachází mimo jiné Stříbský mlýn, kavárna a galerie v jednom, klášter Rosa Coeli v Dolních Kounicích, zámky Oslavany a Rosice a Pivovar Padochov Oslavany. (ber)

 

 

Poslat nový komentář