Lesy ČR prodávají dříví veřejnosti

Lesy ČR prodávají dříví veřejnosti
ilustrační foto

Roční objem dříví, které mohou samovýrobci vytěžit a koupit ve státních lesích, zvyšují Lesy České republiky až na 200 m³. Letošní novinkou je veřejná nabídka zpracovaného kůrovcového dříví. Kupec tak může ročně odebrat ze skladu na kalamitních lesních správách až 50 m³ dřeva. Dřevo můžete zakoupit i od Lesní správy Prostějov.

„Nabídka se týká především kalamitního smrkového dříví. Chceme zvýšit jeho spotřebu, ale reagujeme také na poptávku veřejnosti – ať v samovýrobě či zájmu o uskladněného dříví,“ uvedl Josef Vojáček, generální ředitel státního podniku Lesy ČR.

Dosud mohli samovýrobci ročně vykácet a koupit ve státních lesích na základě smlouvy uzavřené s Lesy ČR až 30 m³ dříví. Objem nyní podnik zvýšil na 200 m³. „Lesníci vždy stromy před těžbou vyznačí. Půjde hlavně o kůrovcové dříví a souše,“ řekl Pavel Indra, ředitel lesního a vodního hospodářství Lesů ČR. Ve smlouvě jsou podstatná ustanovení o bezpečnosti práce a vlastní odpovědnosti samovýrobce při zpracování dříví. V roce 2017 podnik zadal do samovýroby 169 tisíc m³, z toho tři tisíce m³ kůrovcového dřeva. Loni samovýrobci zpracovali ve státních lesích 241 tisíc m³ dřeva, z toho 38 tisíc m³ kůrovcového.

Novinkou Lesů ČR je nabídka prodeje už zpracovaného kůrovcového dříví. Podnik ho skladuje na 21 kalamitních lesních správách a čtyřech lesních závodech. „Každé fyzické a právnické osobě prodáme ročně maximálně 50 m³ dříví – tedy asi dvě naplněná nákladní auta. Nabídka je bez dopravy, nejde o štípané dříví,“ upozornil Josef Vojáček. Dříví vhodné pro výrobu paliva se skladuje dvoumetrové a delší, užitkové dřevo k pořezu pak čtyřmetrové a delší.

Letošní ceník je zveřejněn na webových stránkách Lesů ČR. Tam naleznete i kontakt pro Lesní správu Prostějov.

(Zdroj: Lesy ČR)

Poslat nový komentář