Nebezpečný hmyz ohrožuje víc než loni

Nebezpečný hmyz ohrožuje víc než loni

Operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje eviduje v průběhu letošních prázdnin obrovské množství telefonátů oznamující výskyt nebezpečného hmyzu. Roje se objevuvjí poblíž obydlí, u mateřských a základních škol, na veřejných budovách. Jednotky hasičů vyjíždí k podobným případům každý den hned několikrát.

Nejčastěji se jedná o včely, vosy a sršně. Nebezpečí tohoto hmyzu spočívá v bodnutí a intoxikaci. U včel je žihadlo opatřeno zpětnými zahnutými háčky, kterými se při bodnutí fixuje do tkáně. Při odletu si včela vytrhává celé jedové ústrojí a hyne. Vosy a sršni zpětné háčky nemají a žihadlo mohou použít i několikrát. Vosí a sršní bodnutí je bolestivější než včelí, otoky jsou větší a více svědí. "S nebezpečností blanokřídlého hmyzu a zvláště sršňů se nesmírně přehání. Bodají člověka pouze v obraně nebo při vydráždění. Sršeň je ve skutečnosti bázlivé, neútočné zvíře, které patří ke chráněnému hmyzu. Přesto v situaci, kdy bezprostředně ohrožují člověka, je nutná jejich likvidace. Jedná se zejména o případy výskytu v obydlích nebo v jeho bezprostřední blízkosti, v okolí pohybujících se lidí, kdy silné parfémy, deodoranty, tělesný pach nebo pot mohou mít vydražďující účinky," hodnotí situaci mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková.

Každá hasičská jednotka má pro tyto zásahy zcela odlišné vybavení. Někde se likviduje nebezpečný hmyz ve speciálních oblecích, jinde jen ve včelařské kukle a ochranných rukavicích. Člověk by měl volat hasiče na likvidaci nebezpečného hmyzu pouze v případě, kdy je bezprostředně ohrožen na životě (alergik, malé dítě, těhotná žena, senior) či je ohroženo jeho zdraví nebo jeho majetek. Nejjednodušším zásahem na nebezpečný hmyz je likvidace přímého zdroje nebezpečí. Je nutné si ovšem uvědomit, že je třeba chránit i přírodu. Proto by se měl tento hmyz ponechat na živu pokud vážně neohrožuje lidi a více úsilí by se mělo věnovat osvětě. V případě, kdy občan objeví včelí roj by neměl propadat panice, měl by se chovat úplně normálně a uvědomit odborníka – včelaře. "V případě vos už naši předci preventivně používali lapací lahve s úzkým hrdlem naplněné do jedné třetiny vodným roztokem z cukru a trochy piva nebo moštu. Láhev se pověsila na větve stromů nebo postavila u zemních otvorů. Vosy najdou cestu do lahví velmi rychle, ale ven se úzkým hrdlem většinou nedostanou a utopí se," dodává Hacsiková. To, že letos opravdu hasiči vyjíždí k těmto případům často, dokládá i statistika. Od prvního července do včerejšího dne vyjeli k likvidaci nebezpečného hmyzu téměř pětset krát. Z toho jedna pětina zásahů se orientovala na sršně.

(red)

Poslat nový komentář