Městem pro byznys v kraji je Prostějov

Městem pro byznys v kraji je Prostějov
ilustrační foto
Další fotky: 
Městem pro byznys v kraji je Prostějov

Srovnávací výzkum Město pro byznys jednoznačně ukázal, že Prostějov je podnikatelsky nejatraktivnějším městem v celém Olomouckém kraji. Zasloužil se o to vstřícný přístup magistrátu k podnikatelům i výhodné podmínky pro podnikání. Na druhé příčce se v kraji umístila Olomouc a na třetí Hranice.

Srovnávací výzkum, jehož výsledky jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí, zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.

Prostějov se výborně podnikatelsky rozvíjí

Prostějov vykazuje skvělé výsledky v aktuálním rozvoji podnikatelského prostředí. Město má velmi vysoký podíl právnických osob, vysoký podíl malých a středních firem, stejně jako vysoký růst počtu ekonomických subjektů v rámci celého kraje. Pracovní trh vykazuje velmi nízkou nezaměstnanost, podnikatele láká dobrá dopravní dostupnost města. V přístupu veřejné správy boduje Prostějov zejména kvalitní komunikací s podnikateli. Má nejkvalitnější webové stránky z pohledu podnikatele, dále nejkvalitnější elektronickou komunikaci, která je ověřována mystery testováním, radnice také nabízí nejvyšší počet úředních hodin.

„Podmínky pro podnikatele jsou v Prostějově na vysoké úrovni dlouhodobě, my samozřejmě podporujeme lokální podnikání, v tom se snažíme jako magistrát vycházet vstříc, ať už se to týká informací, podpory samotné nebo například pronájmu některých prostor. Aktuálně pracujeme na tom, abychom dali do provozu další, menší průmyslovou zónu. Ta by mohla být zajímavá jak pro naše podnikatele, tak i pro občany z hlediska nabídky nových pracovních míst,“ říká primátor Prostějova František Jura.

Olomouc se vyhoupla na stupně vítězů, v Hranicích mají dobré ekonomické výsledky

Oproti minulému roku poskočilo krajské město ze čtvrté na druhou příčku. Olomouc má nejvyšší přírůstek obyvatel, velmi vysoký počet studentů a učňů v odborném vzdělávání a také nízkou dlouhodobou nezaměstnanost. Krajské město rovněž vykazuje nejvyšší podíl výdajů věnovaných na veřejnou dopravu. Třetím nejlepším Městem pro byznys v Olomouckém kraji jsou Hranice. Podnikatele lákají nízkými cenami stavebních pozemků a mohou se pochlubit výbornými ekonomickými ukazateli. Město má nejnižší dluhovou službu a velmi vysokou likviditu.

Výsledky srovnávacího výzkumu Město pro byznys jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí. Na již tradičních krajských setkáních pro starosty a starostky se odborníci na danou problematiku letos zaměřují například na aktuální legislativu, konkrétní projekty Svazu měst a obcí, na přípravu sčítání lidu, domů a bytů, které proběhne v roce 2021 nebo na efektivní správu obcí.

Srovnávací výzkum Město pro byznys již jedenáctým rokem hodnotí podnikatelský potenciál měst a obcí v České republice. Detailnímu zkoumání jsou podrobena všechna města a obce s rozšířenou působností v České republice. Analytici agentury Datank, která za výzkumem stojí po datové stránce, dělí své hodnocení do dvou hlavních kategorií, podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Pořadí vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Pro pracovníky městských úřadů, podnikatele, ale i širokou veřejnost je sestavován jedinečný žebříček nejlepších měst s největším podnikatelským potenciálem v ČR. V rámci výzkumu jsou shrnuty všechny důležité informace a statistická data, která dále rozvíjejí diskuzi o vývoji podnikatelského prostředí v ČR. (red)

 

Komentáře

Máme dalšího modela.

Poslat nový komentář