Leporela jsou na světě, vzkazuje Tereza Skoupilová

Leporela jsou na světě, vzkazuje Tereza Skoupilová
ilustrační foto
Další fotky: 
Leporela jsou na světě, vzkazuje Tereza Skoupilová
Leporela jsou na světě, vzkazuje Tereza Skoupilová

Tereza Skoupilová je výtvarnice, pocházející z Prostějova, kde dodnes nejen žije, ale také pracuje a pořádá své výstavy. Její výtvarná dráha začala v 15 letech fotografováním (příroda, detaily), od roku 2007 se začala naplno věnovat malování veselých dětských obrázků, u kterých zůstala dodnes. Dne 25. dubna 2019 Tereza vydala dvě veselá dětská leporela plná vtipných básniček o zvířátkách, které doplnila vlastními ilustracemi.

„Je to úplně poprvé, co se mi podařilo vydat kompletně vlastní knihu, protože do té doby jsem se vždy na knihách podílela jen jako ilustrátor," říká Tereza. Nápad napsat něco vlastního měla už v roce 2014. „Do té doby jsem se zabývala pouze ilustracemi a protože jsem už delší dobu neměla žádnou zakázku, řekla jsem si, proč čekat a nezkusit si něco vytvořit sama. Mělo to být překvapení pro mého tehdy dvouletého synovce. Celkem za krátkou dobu vzniklo první leporelo i s hotovými ilustracemi. Protože jsem si ale nebyla jistá, jestli to za něco stojí, schovala jsem ho do šuplíku, ze kterého jsem ho vytáhla až loni v létě po dlouhých čtyřech letech! Když jsem si básničky přečetla a podívala se na obrázky, přišlo mi líto, že jsem ho nechala tak dlouho čekat a rozhodla se s tím něco udělat. Zaslala jsem krátkou ukázku do nakladatelství Fragment, se kterým již delší dobu spolupracuji, a za krátkou dobu mi přišlo vyjádření: „Je to moc milé, vtipné, vydáme Vám to, a to i mimo již schválený ediční plán". Podmínkou ale bylo rychle udělat ještě jedno leporelo, nejlépe tematicky podobné, aby mohla vyjít jako dvojedice. Dostala jsem na to asi týden času. Ale když je motivace, dá se zvládnout skoro všechno," usmívá se.

První leporelo je o zvířátkách českých a druhé o exotických, které můžeme potkat třeba v ZOO. Obě leporela je možné si objednat v této chvíli přes internet přímo na webu nakladatelství: www.albatrosmedia.cz. Cena jednoho leporela je 129 Kč. „Budu moc ráda, když se budou líbit a potěší a rozveselí nejenom děti, ale i jejich rodiče," doplňuje výtvarnice, kterou tato zkušenost motivovala k psaní pohádky pro děti. A také ji poučila, že stojí zato věci alespoň zkusit, i když člověk netuší, jaký bude výsledek.

Ilustrace Terezy Skoupilové jsou ke shlédnutí také v knize spisovatelky Ivony Březinové „Pojďme hrát divadlo" (2017), nebo v básnické sbírce Pavla Šruta „Kde zvedají nožku psi aneb v Pantáticích na návsi" (2012).

Tereza Skoupilová (1983)

Vytváří nejen dětské omalovánky, vystřihovánky, pexesa či leporela, ale také ilustrace k dětským knížkám, básničkám, písničkám a nejrůznějším textům. Malbou na zeď vyzdobuje dětské pokoje, interiéry mateřských školek apod. Nebojí se ani různých materiálů, jako jsou např. kámen, sklo, textil apod. Dlouhodobě spolupracuje s místními knihovnami a školami, jimž průběžně tvoří nejen učební pomůcky, ale také nejrůznější propagační materiály (diplomy, loga, Pf, kalendáře apod.).

V březnu 2010 se představila veřejnosti svou první výstavou v prostějovské Galerii Bašta, kde vystavila své „Malovánky" - veselé dětské obrázky malované zářivými akvarelovými pastelkami. Tato technika se stala ihned její nejoblíbenější, a proto u ní zůstala dodnes. Téměř stálým tématem jejích výstav se stala veselá zvířátka, která zaujmou jak děti, tak nejednoho dospělého. (ber)

Foto: TS

Poslat nový komentář