Sportovní střelec a olympionik Otokar Hořínek by slavil devadesátiny

Sportovní střelec a olympionik Otokar Hořínek by slavil devadesátiny
ilustrační foto
Další fotky: 
Sportovní střelec a olympionik Otokar Hořínek by slavil devadesátiny
Sportovní střelec a olympionik Otokar Hořínek by slavil devadesátiny

Otokar Hořínek byl držitelem sedmnácti titulů mistra Československa a vytvořil devět československých rekordů. Narodil se 12. května 1929 v Prostějově - Drozdovicích. Od dětství byl pohybově a sportovně nadaný a tělocvik patřil k jeho nejoblíbenějším předmětům. Vyučil se elektrikářem a pracoval jako údržbář a výtahář v OP Prostějov.

Ke střelbě se dostal náhodou. Na podzim roku 1953 při procházce s manželkou v lesoparku Hloučela se otvírala nová myslivecká střelnice. Tehdy si trochu zastřílel v soutěži. Potom následoval pravidelný trénink a sbírání zkušeností. Stal se členem střeleckého kroužku při Svazarmu. Vlastní pílí, poctivostí a vytrvalostí se vypracoval až k vítězství v krajských přeborech v roce 1955.

Na XVI. olympijských hrách v Melbourne v roce 1956 získal stříbrnou medaili ve střelbě z libovolné malorážky v disciplíně 3 x 40 ran na 50 m ze tří poloh – vleže, vstoje a vkleče (tzv. standard). Na téže olympiádě se umístil na 4. místě v disciplíně 60 ran vleže. Z dalších sportovních úspěchů můžeme uvést bronz z Mistrovství světa v Moskvě (1958) a stříbro a bronz z Mistrovství Evropy v Miláně (1959). Na olympiádě v Římě v roce 1960 skončil v kategorii standard na 10. místě.Po ukončení závodní kariéry působil jako trenér československé reprezentace žen a juniorů. Trénoval například jednoho z našich nejlepších střelců, zlatého medailistu z olympiády v Mexiku v roce 1968, Jana Kůrku. Jeho svěřenci byli také Miroslav Varga a Ladislav Falta. K sportovní střelbě přivedl další členy rodiny. Manželka Naděžda byla mistryní sportu a trenérkou mládeže.Otokar Hořínek byl držitelem sedmnácti titulů mistra Československa a vytvořil devět československých rekordů. Byl nositelem titulu zasloužilý mistr sportu a zasloužilý trenér. Za zásluhy v oblasti sportovní střelby byl jmenován 24. 6. 1999 čestným občanem města Prostějova.Otokar Hořínek zemřel náhle krátce po svých šestaosmdesátinách – 8. června 2015 v Prostějově. V kruhu svých blízkých ještě oslavil výročí kamenné svatby (65 let manželství). Stal se naší střeleckou legendou a plným právem vstoupil do síně střelecké slávy s označením – už navždy bude první...

(Zdroj: Hana Bartková)

Poslat nový komentář