Zemřela spisovatelka Marcella Dostálová

Zemřela spisovatelka Marcella Dostálová
ilustrační foto

PhDr. Marcella Dostálová (1934 v Chebu) učila na prostějovských školách, externě též na katedře českého jazyka a literatury Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Zemřela v pátek 17. května ve věku nedožitých 85 let. Čest její památce.

Byla členkou Obce spisovatelů Praha. V roce 1993 založila a vedla Klub tvůrčího psaní Violka, který vydal již sedm Almanachů a má přes dvě desítky členů.Vydala řadu básnických sbírek a pohádek a od roku 1997 byla členkou Obce spisovatelů.

Její kniha Babiččiny pohádky (vyšla v roce 1997) získala 1. cenu v kategorii dospělých v literární soutěži festivalu Jičín-město pohádky (6. ročník). V roce 2011 vyšla její další kniha pohádek Malá víla aneb Cesta za pohádkou. Český rozhlas Olomouc vysílal tuto pohádku jako seriál.

V roce 2003 vydalo nakladatelství Ryšavý Šimon, Brno její pohádku Mahulena.Její poslední knihou byly Podivuhodné příběhy člověka, které vydala v roce 2017.

V roce 2007 byla Marcelle Dostálové  udělena Cena města Prostějova za autorskou a publikační činnost a za spolupráci se zdravotně postiženými dětmi.

„Velmi mě tato smutná zpráva zaskočila. Před pár týdny jsem dokončila přepis rukopisu její nové knihy do elektronické podoby. Jde o fantasy detektivní příběh a pokud vím, je už u nakladatele. Doufám, že knížka vyjde, bylo by to pěkné uctění památky paní Marcelly,“ řekla redakci bývalá novinářka Olga Katolická, která již dříve s Marcellou Dostálovou spolupracovala. (ber)

Komentáře

Poslední vydanou knihou Marcelly Dostálové nejsou Podivuhodné příběhy člověka: (povídky) z roku 2017, ale básnická sbírka Ozvěny. Vydala ji v letošním roce Jola v Kostelci na Hané a obsahuje třicet básní, které jsou "ozvěnami" jejího dětství, mládi a života včetně návratů do rodného města ( Záhoří po letech, Nad hrobem Jiřího Wolkera, Moje město, Kaplička, Zimní nálada...).

Hana Bartková

Poslat nový komentář