Nedávejte nohy na palubní desku, varují policisté

Nedávejte nohy na palubní desku, varují policisté
ilustrační foto

Policisté důrazně varují před nebezpečným nešvarem, který je doménou letních měsíců a zvlášť delších cest, třeba na dovolenou. A to jsou nohy položené na palubní desce, případně opřené proti ní.

„Policisté se letos při silničních kontrolách již setkali s několika případy, kdy měli spolujezdci při jízdě nohy na přístrojové desce. Pokud jsou však při tom připoutáni bezpečnostním pásem, žádného přestupku se nedopouští. Policisté je i přesto upozorňují na možné následky v případě intenzivního brzdění, případně dopravní nehody," vypočítává mluvčí pražské policie Ladislav Beránek.

Přistižení hříšníci prý často odvětí, že jde jen o neškodný relax a žádné nebezpečí jim nehrozí. To se ale pletou. Řada crashtestů totiž ukazuje, že nohy "hozené" na palubní desce, mohou být pořádně nebezpečné.

Podle vide BESIPu nohy připoutané figuríny se nepřirozeně vylomí už při nárazu v padesátikilometrové rychlosti. Video můžete shlédnout na https://youtu.be/8TmxGIaii-k.

A pokud vás nepřesvědčí video figuríny, možná to dokáže příběh pětatřicetileté Irky Gráinne Kealyové. Té airbag vystřelený při nehodě vrazil kolena přímo do tváře a rozlámal kosti. Žena tak ve dvaadvaceti přišla o čelo. Svůj osud nedávno sdílela jako varování ostatním, kteří si za jízdy autem hoví s nohama na palubní desce. (red)

Poslat nový komentář