Na své muže jsem pyšný, říká plukovník Tomáš Adam

Na své muže jsem pyšný, říká plukovník Tomáš Adam
ilustrační foto

V dubnu 2019 byl vedoucím ÚO PČR Prostějov jmenován Tomáš Adam. Muž, který u Policie ČR slouží od roku 1997, za svůj profesní život prošel mnoha posty. Velikou zkušeností pro rodáka z Olomouce bylo téměř tříleté působení na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (dnešní NCOZ). V Prostějově působí od října roku 2016, kdy nastoupil na pozici zástupce vedoucího územního odboru Prostějov. Muže, který slouží už 22 let, PvNovinky požádaly o rozhovor.

Proč jste se vůbec k Policii ČR dal?

Myšlenka svázat svůj život s Policií ČR se zrodila už během studií na Fakultě tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci. Asi ve třetím ročníku mě oslovil kamarád z ostravské zásahové jednotky s nabídkou využití mých odborných znalostí při výcviku členů jednotky. Než jsem dostudoval, tato nabídka z důvodu organizačních změn v jednotce už nebyla, ale myšlenka pracovat u policie zůstala.

O fungování Policie ČR toho víte mnoho. Prošel jste hodně posty...

U Policie ČR sloužím už 22 let. Nastoupil jsem po skončení vysoké školy v roce 1997, a to jako řadový pochůzkář na obvodním oddělení Olomouc 3. V následujících devatenácti letech jsem kromě působení na obvodním oddělení sloužil jako kriminalista, a to jak na oddělení hospodářské, tak i obecné kriminality na okresní i krajské úrovni. Velikou zkušeností bylo mé téměř tříleté působení na Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (dnešní NCOZ). A odtud již má cesta vedla do Prostějova.

V čem je Prostějov podle vašeho názoru problémový?

Z pohledu policisty mohu říct, že Prostějov lze považovat za bezpečný. Přesto i zde máme problémy, které se vyskytují jinde. Těmi nejzávažnějšími jsou oblast drogové kriminality, užívání alkoholu a jiných návykových látek řidiči a v posledních letech je na vzestupu také kyberkriminalita. Typicky prostějovským problémem je chování části fanoušků během hokejových utkání. Z pohledu policisty je pro mě naprosto nepřijatelné slyšet hlasy veřejnosti, že kvůli řádění několika neukázněných fanoušků mají obavu vzít na hokej své děti.

Co se za dobu vašeho působení zlepšilo

Ve funkci vedoucího územního odboru působím na nějaké viditelné změny poměrně krátce, ale na vedení územního odboru, zejména kriminálky, se podílím již od svého příchodu. Osobně pokládám za úspěch a dobrou práci našich policistů výrazné zlepšení situace kolem diváckého násilí a bezpečnosti při hokejových utkáních. Sedm nejhorších výtržníků, včetně speakra fanoušků, má zákaz hokejová utkání navštěvovat a padly i tresty finančních náhrad za způsobené škody. Díky tomu se situace výrazně zlepšila a Prostějov tak mezi veřejností snad už nebude platit za město s nejhoršími hokejovými fanoušky.

Z dalších věci, které považuji za úspěšné je stabilizace personální situace na venkovských obvodních odděleních. Dokonce zde došlo k navýšení početních stavů policistů, takže na každém z nich v současnosti slouží 18 policistů.

Aktuálně řešeným úkolem je zřízení oddělení hlídkové služby, což by bylo pro občany dalším zkvalitněním policejní činnosti, protože tím mimo jiné dojde i ke zkrácení dojezdových časů hlídky na místo oznámení.

Policisté zasahují u nejrůznějších událostí. Kdy jste byl na své muže pyšný?

Vždy mě potěší, když se něco podaří. Nejdůležitějším úkolem policistů je však ochrana zdraví a života občanů. Pokud bych měl uvést několik příkladů, pak to bude právě podíl našich policistů na záchraně lidských životů. Již třikrát během mého působení v Prostějově se naši policisté podíleli na záchraně osob při požárech a za evakuování muže z hořícího domku v říjnu minulého roku byla čtveřice policistů dokonce oceněna hejtmanem Olomouckého kraje a tento čin byl vyhodnocen jako Čin roku 2018 v rámci celého krajského ředitelství. Pomáháme však nejen při požárech. Mohu uvést například pomoc policisty motorkáři při náhlém zdravotním kolapsu v březnu minulého roku.

Na rozhodnost, odvahu a ochotu pomoci těchto policistů jsem opravdu pyšný. To je samozřejmě jen ten minimální výčet případů, za které bych naše policisty pochválil. Je však spousta dalších, kteří svoji práci dělají velmi dobře.

Mluví se o tom, že v celé České republice chybí 3 tisíce lidí. Jak je na tom Prostějov?

Ve srovnání se zbytkem republiky je na tom Prostějov personálně velice dobře a jako jedni z mála jsme dlouhodobě v mírném nadstavu. Vzhledem k plánovanému zřízení oddělení hlídkové služby, jsme však připraveni okamžitě přijmout dalších 20 nových policistů.

Co je nutné splnit, aby byl člověk přijat k PČR?

Zájemci starší 18 let musí být trestně bezúhonní, minimálně se středoškolským vzděláním s maturitou. Vysokoškolské vzdělání je samozřejmě výhodou a tito uchazeči mohou mít v následujících letech rychlejší kariérní postup. V rámci přijímacího řízení musí všichni splnit fyzické testy, psychotesty a projít lékařskou prohlídkou.

O tom, jaké výhody či bonusy má práce u Policie ČR, si budeme s plukovníkem Adamem povídat příště. (ber)

Foto: PČR

Poslat nový komentář