Výstava upozorňuje na téma náhradního rodičovství

Výstava upozorňuje na téma náhradního rodičovství
ilustrační foto
Další fotky: 
Výstava upozorňuje na téma náhradního rodičovství

Skutečné příběhy lidí, kteří se stali pěstouny, přibližuje putovní výstava s názvem Jsem pěstoun. Fotografie, které představují náhradní rodiče různých profesí, věku i vzdělání, jsou k vidění v přízemí regionálního centra Olomouc a také v olomouckém Vlastivědném muzeu až do 15. září.

„Výstava má jednoznačné poslání. Jejím cílem je upozornit veřejnost na život pěstounských rodin – a to prostřednictvím skutečných příběhů lidí, kteří se pěstouny stali,“ řekl vedoucí krajského oddělení sociálně-právní ochrany Pavel Podivínský.

Výstava byla vytvořena Nadací J&T v rámci projektu Hledáme rodiče. Expozice je předzvěstí Týdne (pro) pěstounství, který v Olomouckém kraji proběhne od 9. do 15. září. Jeho účastníky čekají například besedy s odborníky i pěstouny a svoje dveře otevřou také organizace, které se tématem náhradního rodičovství zabývají.

„Celý týden vyvrcholí už druhým ročníkem Dne (pro) pěstounství. Ten se bude konat v neděli 15. září v areálu olomoucké Korunní pevnůstky. Více informací najdou zájemci na stránkách www.rodinajeok.cz,“doplnil Podivínský.

Krajský úřad Olomouckého kraje má v současné době v evidenci náhradní rodinné péče téměř pět set dětí. Počet pěstounů, připravených přijmout dítě do rodiny, se v posledních letech pohybuje pouze kolem dvaceti. Právě proto zahájilo hejtmanství v roce 2018 společně s dalšími organizacemi osvětové akce spojené s podporou pěstounství.

„Proces zprostředkování pěstounské péče je složitý a komplikovaný a i to jsou důvody, proč v něm mnoho rodin nevytrvá. Je však velmi důležitý a potřebný. Právě proto k otázce náhradního rodičovství přistupujeme aktivně,“ vysvětlil Podivínský.

(Zdroj: olkraj.cz)

Poslat nový komentář