Prostějov bude mít novou obecně závaznou vyhlášku o regulaci hazardu

Prostějov bude mít novou obecně závaznou vyhlášku o regulaci hazardu
ilustrační foto

Radní ruší usnesení, kterým doporučují Zastupitelstvu statutárního města Prostějova schválit návrh nové obecně závazné vyhlášky o regulaci provozování hazardních her na území statutárního města Prostějova s navrženou účinností vyhlášky od 1. 1. 2020, a doporučují zastupitelstvu schválit návrh nové obecně závazné vyhlášky o regulaci provozování hazardních her na území statutárního města Prostějova s navrženou účinností vyhlášky od 1. 2. 2020.

V současnosti město reguluje provozování hazardních her na území města obecně závaznou vyhláškou č. 6/2017 a současně reguluje provozovny loterií obecně závaznou vyhláškou č. 2/2012.

„Stávající regulace hazardu je založena na pozitivním výčtu adresních míst na území města, na kterých lze provozovat uvedené hazardní hry. Obecně závazné vyhlášky o regulaci provozování hazardních her, které jsou založeny na pozitivním výčtu adresních míst, na kterých lze provozovat hazardní hry, nejsou ničím výjimečným. Takto regulují provozovny např. města Plzeň, Liberec, Brno, Beroun, Zlín, Třebíč, Šumperk a řada dalších. V současnosti je na území města Prostějova obecně závaznou vyhláškou povoleno provozovat hazardní hry na padesáti adresních místech. Ve skutečnosti se na území města však nachází pouze 15 provozoven hazardních her (herny nebo kasina), ve kterých je provozovna hazardních her dle zákona o hazardu,“ nastínil situaci primátor města František Jura.

Radní tak měli na stole další možnosti regulace - návrh zmenšit počet adresních míst. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (dále jen ÚOHS) však obce upozornil, že obecně závazná vyhláška stanovující vybraná adresní místa na kterých lze provozovat hazardní hry, by měla rovněž obsahovat mechanismy či kritéria, na jejichž základě by byly posuzovány žádosti o zařazení nového adresního místa.

„Z toho důvodu je třeba návrh nové obecně závazné vyhlášky schválený Radou města Prostějova dne 27. 5. 2019 revokovat. S ohledem na stanovisko ÚOHS navrhujeme proto celkově opustit koncept obecně závazné vyhlášky o regulaci provozování hazardních her založený na pozitivním výčtu adresních míst. Místo toho bude připraven k odsouhlasení návrh obecně závazné vyhlášky stanovící pouze obecná kritéria pro umístění provozovny hazardních her,“ vysvětlil Jura a přidal navrhované podmínky:

Hazardní hry nelze na území města provozovat v herních prostorech:

a) jejichž vchod se nachází v okruhu do 50 metrů od budovy mateřské, základní nebo střední školy. Výchozím bodem pro vymezení daného okruhu se rozumějí vnější hrany budov školy. Pro určení vzdálenosti je rozhodující vzdušná vzdálenost od vnější hrany budov školy ke vchodu do herního prostoru,

b) jejichž vchod se nachází v okruhu do 50 metrů od vchodu do jiného herního prostoru, ve kterém se provozují hazardní hry. Pro určení vzdálenosti je rozhodující vzdušná vzdálenost od vchodu do herního prostoru ke vchodu do jiného herního prostoru, ve kterém se provozují hazardní hry,

c) umístěných na nám. T.G. Masaryka,

d) umístěných v budovách autobusových a vlakových nádraží,

e) umístěných na území města v katastrálním území Čechovice, Čechovice – Záhoří, Čechůvky, Domamyslice, Vrahovice a Žešov.

Je třeba zdůraznit, že počet provozoven hazardních her (dříve loterií) neustále klesá. Počátkem roku 2012 jich bylo na území města 81, nyní jich je 15 a lze očekávat jejich další pokles.

Radní ruší usnesení, kterým doporučují Zastupitelstvu statutárního města Prostějova schválit návrh nové obecně závazné vyhlášky o regulaci provozování hazardních her na území statutárního města Prostějova s navrženou účinností vyhlášky od 1. 1. 2020 a doporučují zastupitelstvu schválit návrh nové obecně závazné vyhlášky o regulaci provozování hazardních her na území statutárního města Prostějova s navrženou účinností vyhlášky od 1. 2. 2020.

V současnosti město reguluje provozování hazardních her na území města obecně závaznou vyhláškou č. 6/2017 a současně reguluje provozovny loterií obecně závaznou vyhláškou č. 2/2012. (red)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář