Zapomenutí rodáci. Pavlína Pořízková

Zapomenutí rodáci. Pavlína Pořízková
ilustrační foto
Další fotky: 
Zapomenutí rodáci. Pavlína Pořízková

Byla vůbec první topmodelkou českého původu. Její tvář ozdobila titulní strany všech prestižních časopisů, vydělala spoustu peněz, zahrála si v Hollywoodu. V roce 2014 se vrátila i do rodného Prostějova.

Pavlína Pořízková se narodila 9. dubna 1965 v Prostějově Anně a Jiřímu Pořízkovým. Čtyři dny po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968 její rodiče emigrovali – do sousedního Rakouska však utekli na motorce, proto malá Pavlínka zůstala u babičky. Po přesunu do Švédska Pořízkovi přes různé mezinárodní organizace žádali, aby dcerka mohla vycestovat za nimi, komunistický režim to však vždy tvrdě odmítl. Proto se rodiče v roce 1971 rozhodli k zoufalému kroku – dceru unést. Anna, tehdy těhotná, se převlékla za manželku jednoho z pilotů, který letěl do Československa. Státní bezpečnost ale rodinu po celou dobu sledovala, a tak plán odhalila a Annu zatkla. Teprve v roce 1975 na intervenci švédského premiéra Olofa Palmeho a Červeného kříže mohla Anna s Pavlínou i jejím mezitím narozeným bráškou Jáchymem vycestovat.

Pavlíně se však ve Švédsku zrovna nelíbilo. Rodiče se brzy rozvedli, finančně na tom rodina nebyla moc dobře. Nejvíc ji však trápilo osamocení. „Ve škole jsem byla známá jako chudá emigrantka, děti mi nadávaly a vysmívaly se mi, protože jsem byla hodně vysoká a vyhublá,“ vzpomíná Pavlína. Když ji tedy v patnácti letech kamarádka přihlásila do modelingové agentury, která jí nabídla odjet do Paříže dělat modelku, řekla bez váhání ano. Právě tady odstartovala svou hvězdnou kariéru, s níž se později přesunula do Spojených států. V Americe se v roce 1989 se provdala za hudebníka Ricka Ocaseka, s nímž má dva syny Jonathana (21) a Olivera (16), a patří tu k největší celebritám. Dnes plní stránky bulváru právě kvůli Ocasekovi. Zesnulý manžel, kterého opustila, ji totiž vyloučil ze závěti. (ber)

Foto: FB

Poslat nový komentář