Dvoumilionový „průšvih“ na ZŠ Dr. Horáka stále řeší policie

Dvoumilionový „průšvih“ na ZŠ Dr. Horáka stále řeší policie
ilustrační foto

 

V únoru roku 2014 se na Základní škole Dr. Horáka v Prostějově objevil obrovský problém. V účetnictví školy "poletovaly" přes dva miliony. Město vyřešilo situaci výpovědí, kterou dalo tehdejšímu řediteli Ivanu Pospíšilovi a podáním trestního oznámení. Po víc než roce ale případ není vyřešen a viník označen.

„Ivan Pospíšil porušil a zároveň neplnil právní povinnosti ředitele ZŠ zejména při správě majetku školy a při vedení její účetní evidence,“ uvedla náměstkyně primátora Ivana Hemerková na tiskové konferenci v červnu 2014.  Podle jejích slov šlo mimo jiné o porušení rozpočtové kázně, kdy škola překročila spotřebu energie o 985.093 korun. „Další závažnou skutečností je fakt, že za sběr měla v letech 2008 až 2013 škola dostat 303.317 korun, na účet ale přišlo 34.051 korun, a to až 19.2.2014,“ dodala Hemerková s tím, že škole bývalý ředitel způsobil celkově škodu za 1 254 359 korun. Dalším ze závažných pochybení byla i skutečnost, že na základě fyzických inventur provedených kontrolním oddělením byly zjištěny rozdíly ve stavu evidovaného a inventarizovaného majetku, který ve škole chybí. „Zaměstnanci zařazení do organizačního útvaru školní jídelny měli v roce 2013 se zaměstnavatelem uzavřeny souběžně dvě pracovní smlouvy na činnosti stejně druhově vymezené, navíc jim zaměstnavatel neproplácel příplatky za práci v noci a ve dnech pracovního klidu,“ podotkla tehdy Hemerková.   

Případ šetří Olomouc

Jak PvNovinkám před několika dny Ivana Hemerková sdělila, v souvislosti se školou Dr. Horáka byla podána dv  trestní oznámení. Obě šetří policie v Olomouci. „Všechny podklady, které policie požadovala, jsme dodali. V jaké fázi vyšetřování nyní je, nevíme,“  uvedla náměstkyně.

Podle informací PvNovinek ale dosud nebyli někteří z aktérů celé kauzy ani pozváni k podání výpovědi. Vyjádření bývalého ředitele Ivana Pospíšila se redakci dosud nepodařilo získat. (ber)

Komentáře

Jak uvádíte, začalo to již v roce 2008. Kdyby se tak "naše Ivana" starala o svěřený náměstkovsky post pořádně, nemuselo to šest let kynout. Jenže kdy by potom byl čas na politické pletichy??  

Poslat nový komentář