102. průzkumný prapor se zúčastnil charitativní akce!

102. průzkumný prapor se zúčastnil charitativní akce!
Foto 102. pzpr
Další fotky: 
102. průzkumný prapor se zúčastnil charitativní akce!
102. průzkumný prapor se zúčastnil charitativní akce!
102. průzkumný prapor se zúčastnil charitativní akce!
102. průzkumný prapor se zúčastnil charitativní akce!
102. průzkumný prapor se zúčastnil charitativní akce!
102. průzkumný prapor se zúčastnil charitativní akce!
102. průzkumný prapor se zúčastnil charitativní akce!

 

Po hřišti se pohybuje napohled zvláštní dvojice. Jeden má zavázané oči a druhý ho nejprve vede za paži a pak už na něj jen chrlí jeden pokyn za druhým, "vysoké kroky, dva úkroky vlevo, stůj!..otoč se o 180 stupňů." Společně překračují a obcházejí překážky, kličkují mezi kužely a ten "slepý" neustále svírá v ruce nějaký malý předmět. Rychle doklopýtá k velké krabici, v které se rychle přehrabuje v hromadě věcí a hledá předmět, který odpovídá plastickému symbolu právě v jeho ruce. Nakonec bere obyčejný hřeben a nejkratší cestou se stejným způsobem vracejí zpět. Právě si vyzkoušel věc, kterou dělal určitě již tisíckrát, a nikdy se nad ní ani nezamýšlel. Došel si pokojem pro věc každodenní potřeby, tentokrát však bez jednoho ze svých, pro něj samozřejmých, smyslů.

Tak vypadala jedna z disciplín zábavného odpoledne připraveného vojáky 53. pluku průzkumu a elektronického boje Generála Heliodora Píky a 532. praporu elektronického boje v rámci druhého ročníku charitativní akce „Sportem pro děti“, pořádané společně se základní školou Generála Heliodora Píky ve Štítině. Charita navazovala na loňskou sbírku, díky níž byly pořízeny 4 tablety pro výuku fyzicky a mentálně hendikepovaných dětí pro jednu z opavských základních škol. Letošní sbírka byla určena na podporu mateřské školy ELIŠKA na ulici Krásnohorské a její výtěžek bude využit k zakoupení pomůcek pro výuku autistických, fyzicky a mentálně hendikepovaných dětí předškolního věku.

Odpolednímu soutěžnímu programu pro děti a veřejnost předcházel branný závod odstartovaný hned ráno. V něm se utkalo celkem 12 družstev, nejen z armády, ale i bezpečnostních sborů. Na startu ve sportovním areálu ve Štítině tak nechyběli loňští vítězové z Hasičského záchranného sboru a jejich kolegové, týmy z opavské vězeňské služby, Celní správy a místních firem.

Šestičlenná závodní družstva, za účasti minimálně jedné závodnice, absolvovala celkem pětikilometrovou trasu. Na trati je rovněž čekalo devět stanovišť s jednotlivými disciplínami, které prověřily jejich znalosti a dovednosti v různých oblastech. Tyto disciplíny obohacené o speciální, v režii samotné mateřské školy Eliška, si pak mohli odpoledne na vlastní kůži vyzkoušet rodiče s dětmi. Ti na akci i přes nepříznivé počasí zavítali v hojném počtu. A bylo z čeho vybírat, namátkou: lanový "barmský" most, raft, paintball, maskování, výcvik psů, hippoterapie, hod granátem na cíl, ukázka padáku. Ve speciálních „testech“ si pak mohli na vlastní kůži prakticky vyzkoušet obtížnost některých každodenních rutinních záležitostí při některém ze zdravotních omezení.

Po celé odpoledne měli návštěvníci rovněž možnost prohlédnout si přistavenou techniku opavského 532. praporu elektronického boje a prostějovského 102. průzkumného praporu jako spojovací prostředek R7P, mobilní programovatelný rušič STAR V na platformě IVECO, rušící provozovnu MVKVR, Land Rover Defender Kajman 130 a LOV IVECO.  Dále výstroj, vybavení a výzbroj prostějovských „průzkumáků“.

Živá kapela pak provázela hudbou celé odpoledne, jehož vyvrcholením bylo slavnostní předání symbolických šeků, ze strany organizátorů a sponzorů celé sbírky. Ředitelka mateřské školy ELIŠKA Petra Kirchnerová převzala pro předškolní děti z rukou velitele 53. pluku plukovníka gšt. Josefa Havlíka a ředitele školy Daniela Matyáška a dalších donorů peněžité dary v celkové výši 89 503 korun. „Naše dnešní společné setkání je důkazem a potvrzením naší snahy o to, aby armáda nepodporovala jen celorepublikově působící organizace a instituce, ale navazovala spolupráci v lokalitách, kde je to potřebné. Chceme pokračovat a rozvíjet naše dobré vztahy v místech, kde působíme a pomáhat místní komunitě při řešení složitých, nejen životních, situací a tím deklarovat zodpovědnost našich vojáků směrem k veřejnosti,“ zdůraznil závěrem motivy sbírky plukovník gšt. Havlík.

Vítězem druhého ročníku branného závodu se stalo opět družstvo Hasičského záchranného sboru SŽDC, před závodníky 102. průzkumného praporu a třetím týmem Vězeňské služby a ústavu pro výkon zabezpečovací detence Opava. Velký dík patří také dalším družstvům, která závodila pro děti, jmenovitě týmům: 53. pluku průzkumu a elektronického boje (štábu, velitelské rotě a rotě logistiky), dvěma družstvům 532. praporu elektronického boje z Opavy a Tábora, dále OSTROJe Opava, Celního úřadu Moravskoslezského kraje, Záchranného útvaru Hasičského záchranného sboru ČR v Hlučíně. V tomto závodě totiž zvítězili všichni a především opavští předškoláci, kterým letošní dvojnásobná vybraná částka aspoň o kousek ulehčí život.

Sbírka by se neobešla bez účasti a zapojení místních podnikatelů, firem a institucí, kterým tímto jménem organizátorů a dětí srdečně děkujeme. Pomohli Globus Opava, pivovar Bernard, Slezské stavby Opava, Ostroj Opava, MK Klemens - výroba uzenin Dolní Benešov, Nikol nápoje a.s., Řeznictví - uzenářství Lukáš Gebauer Otice, pekařství a cukrářství Knappe, L a M nápoje Opava, soukromý zemědělec pan Paroulek, Československá obec legionářská, Český svaz bojovníků za svobodu a samozřejmě obec Štítina.

Všem děkujeme!

 

102. průzkumný prapor

Poslat nový komentář