V Aleji roku 2019 jsou prostějovské platany druhé!

V Aleji roku 2019 jsou prostějovské platany druhé!
Foto Zbyněk Honest

Prvenství v devátém ročníku ankety míří do Středočeského kraje. Historická alej, kterou tvoří lípy, jilmy a javory, si získala přízeň 731 hlasujících. Arnika k vítězné aleji na jaře umístí pamětní ceduli. Na druhém místě skončila platanová alej v Rejskově ulici v Prostějově.

„Nejdříve mi bylo velmi líto, že jsme nezískali TOP ocenění. Přesto druhé místo v celkovém, republikovém hodnocení je skvělé. V krajském hodnocení jsme získali první místo. Platanová alej je pro všechny z nás tou nej alejí a srdcovou záležitostí. Jistě se do dalšího ročníku přihlásíme a budeme bojovat o její celkové prvenství," uvedla za nominující Milada Sokolová, náměstkyně primátora Prostějova.

Platanová alej byla vysázena na počátku 20. století na Rejskově třídě, která začala postupně vznikat po zbourání městských hradeb a dodnes spojuje místní nádraží a centrum města. Alej je členěná na tři úseky podle domovních bloků, první a poslední úsek aleje tvoří stromořadí dorůstajících javorů, které nahradily původní stromy. Nejkrásnější částí aleje je ovšem její střední část, tvořená více než desítkou mohutných platanů, které jsou nádherné v kterémkoliv ročním období a v každé denní době. V průběhu posledního desetiletí získala alej jako doplněk pás trvalkových záhonů, a tak obyvatelé mohou obdivovat jak klenuté majestátní stromy, tak i drobné květiny a trávy pod nimi. 

Platany jsou v rámci hlasování zároveň na prvním místě v Olomouckém kraji, kde soutěžilo pět alejí.

V devátém ročníku soutěžilo rekordních 96 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky, kterým svůj hlas poslalo více než 7,5 tisíce lidí. (ber)

Poslat nový komentář