Pozor na vánoční stromek. Může vám způsobit alergii

Pozor na vánoční stromek. Může vám způsobit alergii
Ilustrační foto pixabay.com

Aspergillus, Penicillium, Cladosporium a padesát dalších. To jsou plísně, které výzkumníci našli na 23 vzorcích vánočních stromečků. Pokud se vám tedy na Vánoce pravidelně zhoršuje zdravotní stav, zde je pravděpodobný viník.  Živý vánoční stromeček!

Aspergillus, Penicillium a Cladosporium nejsou jedinými plísněmi, které na vánočním stromečku mohou hodovat, ale patří mezi ty nejčastější. Plíseň Aspergillus (česky kropidlák) může potrápit zejména jedince se sníženou imunitou. Penicillium neboli štětičkovec, ze kterého se vyrábí penicilin, může zapříčinit u některých lidí alergickou reakci a Cladosporium velmi často způsobuje kožní potíže.

Právě studie z roku 2011, jejíž závěry jsme zmiňovali v úvodu, odhalila, že během prvních tří dnů, co byl stromeček umístěn v domě, bylo ve vzduchu naměřeno na 800 zárodečných buněk plísní na metr krychlový. Čtvrtý den však jejich počet začal narůstat a za dva týdny byla naměřena koncentrace okolo 5 000 buněk na metr krychlový, což už je nemalé množství.

Dalším možnými alergeny z vánočního stromečku mohou být pro některé jedince pryskyřice, která ze stromku vytéká, a samozřejmě také pyl. Je proto vhodné volit takový typ jehličnanu, který produkuje jen málo pylu – například jedle, smrk nebo cypřiš. Naopak nejsilnější alergeny vytváří borovice.

Abyste tedy co možná nejvíce minimalizovali možné alergické problémy, ať už jde o plísně či pyl, než stromeček umístíte do stojanu, nejdříve s ním zatřeste a pak ho pro jistotu ještě osprchujte. (red)

Poslat nový komentář