Po nárazu do stromu ročně zemře sto lidí

Po nárazu do stromu ročně zemře sto lidí
ilustrační foto PČR

 

Kolem stovky řidičů ročně zemře při dopravní nehodě nárazem do stromu. Ve srovnání s nárazy do domů, mostů nebo třeba sloupu nebo dopravní značky bourají do stromu v 6 případech z 10. 

Stromy představují pro řidiče velké riziko zejména na silnicích mimo obec, kde je povolena vyšší rychlost. Podle policejních statistik do konce letošního října zemřelo na českých silnicích po srážce s pevnou překážkou - nejčastěji stromem - 93 lidí. 

Stromořadí podél silnic se v Česku začala vysazovat už za vlády císařovny Marie Terezie, v současné době nejvíce lemují silnice II. a III. třídy. Od roku 2003 do roku 2012 se jich podle údajů sdružení Arnika vykácelo 150 tisíc. Nově se vysadilo okolo sto tisíc. Za riziko jsou považovány stromy, které stojí blíž než dva metry od vozovky. Stromy by neměly být podle dopravních expertů u vozovky blíž, než sedm metrů, u silnic s povolenými vysokými rychlostmi pak vůbec.  

Ekologové by naopak uvítali pozvolnou obnovu stromořadí, nejvíce jim vadí plošné kácení na dlouhých úsecích. 

Na Prostějovsku řeší policisté takové nehody velmi často. Jednou z posledních byla ta, která se stala 12. listopadu mezi Mořicemi a Němčicemi nad Hanou. V stromě zde skončila osobní Felicie. Nutno ovšem podotknout, že 47letá řidička měla v dechu 2,7 promile. (ber)

Poslat nový komentář