V Romži u Vrahovic se usadili dřevorubci

V Romži u Vrahovic se usadili dřevorubci
Foto ber, zachranneprogramy.cz
Další fotky: 
V Romži u Vrahovic se usadili dřevorubci

Fakt, že bobři evropští žijí již několik let u rybníka v Čehovicích, je všeobecně znám. Že se s jejich "prací" setkáme kousek od D46, už ví málokdo.

Romže po "podtoku" dálnice míří z Držovic rovnou cestou do Vrahovic. Cesta kolem ní je pouze v podobě málo využívaných stezek, což bobrům zajišťuje klid. Stopy jejich zubů najdete na mladých stromcích i letitých kmenech, řadu z nich se jim povedlo pokácet. Jen to je totiž důkazem, že se zde kolonie usadila. Bobr evropský je totiž noční tvor a jen tak ho neuvidíte. 

Bobr evropský 

Je chráněným druhem živočicha, který historicky patří do naší fauny a je fascinující svou schopností aktivně měnit charakter prostředí, ve kterém žije. Tato skutečnost bohužel už v minulosti – společně s dalšími bobřími atributy hustou kožešinou, léčivým castoreem a chutným masem - vedla k silné závislosti existence bobrů na lidské vůli. Program péče o bobra evropského v ČR tedy vychází z potřeby řešit problematiku ochrany tohoto specifického druhu v kontextu hospodářského využívání krajiny člověkem. V současné době dochází k návratu bobra evropského do jeho původního areálu výskytu, Českou republiku nevyjímaje. Už více než čtyři desítky let jsou počty bobrů na našem území na vzestupu.  

Jejich činnost se velmi často dostává do konfliktu s užíváním krajiny z hlediska zemědělství, lesnictví, vodohospodářství. Dochází tím ke vzniku škod a omezení hospodářské využitelnosti bobrem ovlivněných pozemků. Z těchto důvodů je nezbytné hledat řešení, která zajistí možnost koexistence zájmů na přítomnosti bobra na našem území i hospodářských zájmů člověka v krajině. (ber)

Poslat nový komentář