Tip na výlet: Botanická zahrada a rozárium v Olomouci

Tip na výlet: Botanická zahrada a rozárium v Olomouci
foto Flora Olomouc

Od 1. května se opět otevřela pro veřejnost Botanická zahrada a rozárium v Olomouci. Vstup je možný denně vždy od 9.30 do 18 hod., ale pozor: každé pondělí je zavřeno!

Použít lze vstup z ulice 17. listopadu, kde je možné parkování po obou stranách komunikace, a pro pěší rovněž z Bezručových sadů po elegantním mostě. Vstup s bicyklem či psem ovšem není dovolen! A vědět se také vyplatí, že WC a info stánek u hlavního vchodu jsou zatím zavřené. Současná situace bohužel neumožňuje ani grilování na venkovních grilech v areálu. 

Jestliže se vypravíte do Botanické zahrady, zastavte se v oddílu Gruzínské zahrady u nevídané světle žlutě kvetoucí pivoňky s krkolomným názvem mlokosevičova (Paeoia mlokosewitschii). K vidění je za lavičkami hned vedle dětského koutku a raději v její blízkosti zatajte dech, aby ta krása vydržela co možná nejdéle. Pochází z Gruzie, pro svět ji objevil polský botanik Ludwik Młokosiewicz (1831–1909) a cení se nesmírně vysoko pro své sírově žlutě zbarvené květy. Vlastně jakékoli pivoňky se žlutými květy, původní přírodní druhy i početné šlechtěné kultivary, jsou dnes mezi sběrateli velice žádané. Milujeme tě, óóó Doňo Pivoňo! Jsi vážně božská…  A pro milovníky zlatavého pěnivého moku jedno malé vysvětlení: S pivem nemají pivoňky opravdu nic společného! (red)

Poslat nový komentář