I v letošním roce otevře město Prostějov své památky dokořán

I v letošním roce otevře město Prostějov své památky dokořán
Foto Magistrát města Prostějova

Dnes představíme dvě nejbližší, prohlídku radniční věže a depozitáře Muzea a galerie Prostějov.

„Zájemci se budou moci podívat jak do tradičně navštěvovaných prostor, jako je například radniční věž, tak i do prostor, které se veřejnosti neotvírají běžně. Třeba tajemná zákoutí kina METRO 70. Premiérově také návštěvníkům ukážeme prostory v zámku, v nichž sídlila donedávna Domovní správa, a které chceme upravit jako výstavní prostory,“ nastínila 1. náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Radniční věž – 2., 9., 16., 23., 30. dubna 2024 vždy ve 13:00 hodin

  •  maximální kapacita 12 osob
  •  rezervace na telefonním čísle 582 329 722, přednost mají objednaní zájemci
  •  kontaktní osoba: Kateřina Kimlová, referentka informační služby, tel.: 582 329 728

Zdolejte 256 schodů vedoucích k vyhlídce na Prostějov a jeho okolí z radniční věže. V útrobách věže obdivujte expozice z historie i současnosti budovy radnice. Zájemci o prohlídku se shromáždí před budovou nové radnice.

Muzeum a galerie Prostějov, p. o., depozitář – 6. dubna 2024 od 14:00 hodin

  •  maximální kapacita komentované prohlídky 10 osob
  •  bez objednání
  •  kontaktní osoba: Ing. Pavla Koutná pkoutna@muzeumpv.cz

Budova Muzea a galerie v Prostějově, tzv. Stará radnice byla postavena v první třetině 16. století, tedy v době velkého hospodářského a stavebního rozmachu Prostějova. Zdobí ji lodžie s arkádovými oblouky i honosný renesanční portál, který reprezentuje tehdejší rozkvět města, postavení purkmistra i konšelů. Od roku 1905 zde sídlí muzeum, které dnes spravuje Olomoucký kraj. Muzeum a galerie nabízí nejen stálé expozice, ale i krátkodobé výstavy. V rámci Bran památek dokořán budou mimořádně zpřístupněny depozitáře hlavní budovy na nám. T. G. Masaryka 2, které budou veřejnosti otevřeny ve 14h v doprovodu odborného průvodce. Veřejnost bude mít příležitost nahlédnout nejen do jinak uzavřených prostor muzea, ale zároveň se obeznámí s historickým a architektonickým kontextem budovy ve městě. (red)

Poslat nový komentář