Městská policie instalovala 2 plánované informační měřiče rychlosti pro zklidnění dopravy

Městská policie instalovala 2 plánované informační měřiče rychlosti pro zklidnění dopravy
ilustrační foto Magistrát města Prostějova

Měřiče byly instalovány na ulicích Vrahovická a Brněnská, v souladu s vyjádření DI PČR. Jedná se o nový systém pro zklidňování dopravy. Základem tohoto nového systému je komunikace s řidičem.

Na obrázku je patrné, že vozidlu dle nastavení a lokality zobrazuje nejprve jeho rychlost na horní části dvoumístného zobrazovače. Vzdálenost prvního zobrazení okamžité rychlosti vozidla přijíždějícího k zařízení dle místních podmínek, je v intervalu od 70 do150 metrů. Ve vzdálenosti od 40 do 50 metrů si k rychlosti vozidla se přidává v jednotce zařízení RZ. Pokud vozidlo nezpomaluje dle předem nastaveného scénáře, zobrazí se nejprve nápis ZPOMALTE nebo uživatelsky nastavený text na spodní části ukazatele, pokud ani toto nepostačuje k zpomalení rychle jedoucího vozidla, přidá se k tomuto rychle jedoucímu vozidlu jeho RZ, čímž se docílí jeho zpomalení. Účinnost těchto zařízení je na úrovni 98 % zpomalených vozidel v prvních týdnech a měsících. Následuje zpomalení vozidel a efektivnost klesá, což je ale způsobeno nižší vjezdovou rychlostí do měřené oblasti. Efekt zpomalení na základě zobrazení RZ je založený na chování řidičů, které bylo v rámci studie u těchto zařízení prokázáno. Řidič si není jistý, jestli se v dané lokalitě vyskytuje certifikované měření, nebo ne.

Vzhled ukazatele je koncipován ve spolupráci s dopravními psychology a specialisty z oblasti dopravního výzkumu tak, aby vizuální efekt na zklidnění řidiče byl co nejvýraznější, a jeho působení bylo co nejdelší v denních i nočních hodinách. Součástí je statistický modul, přenos dat je automatický, a to přes sítě datových operátorů. Údaje se přenáší automaticky na dopravní portál, kde jsou měřená data k dispozici v souladu s GDPR. Výhodou je, že zařízení je pod automatizovaným dohledem, a je možné provádět některé servisní činnosti na dálku. U měřiče je možné nastavení spodního panelu, je možné dálkově měnit text (například v ranních hodinách u školy bude "POZOR DĚTI" a v odpoledních hodinách "ZPOMALTE"), nebo i jiný text dle potřeby – vytváření vlastních scénářů, dle předem nastavených funkcionalit pro výsledné nastavení chování systému.

K systému je možné přikoupit meteostanici s dálkovým přenosem, je možné přikupovat softwarové represivní moduly, např. monitoring dopravních přestupků, jako je zákaz vjezdu nákladních vozidel, nepřipoutaný řidič, držení telefonu za volantem, zaplacení povinného ručení nebo propadlého STK, monitoring nákladních vozidel a ADR. Dále je možné okamžité měření rychlosti, a je připojení na PČR – v rámci prevence kriminality, tak aby Policie ČR měla možnost čerpat data, případně vyhledávat např. zájmová vozidla, odcizená vozidla atd. (red)

Poslat nový komentář