Užívat městský byt v památkové zóně je drahá záležitost

Užívat městský byt v památkové zóně je drahá záležitost
ilustrační foto internet turistika.cz

 

Na radu města se v souvislosti se snížením nájemného obrátili obyvatelé jednoho z městských bytů v domě na náměstí TGM. Po zvážení všech skutečností nakonec rada rozhodla zadat Domovní správě vypracování analýzy o stavu bytů, které spadají do památkové zóny. Jejich údržba je totiž velmi složitou záležitostí.

Starší manželský pár, který obývá byt o rozloze 140 metrů čtverečních, žádal o snížení nájmu o 30%. V současné době platí 52 korun za metr plochy, tzn. 7 300 korun, náklady spojené s vytápěním bytu se pohybují kolem 5 tisíc. „ Argumentují mimo jiné tím, že byt má vysoké stropy a netěsnící okna,“ vysvětlila náměstkyně primátora Alena Rašková. Podle jejich slov je největší problém v tom, že byt je stejně jako řada dalších v domě, spadajícím do historického centra. „V těchto bytech nelze provádět jakékoli úpravy bez souhlasu památkářů. Rovněž nelze vyměnit okna třeba za plastová, jediná možnost je repasovat okna stávající,“ dodala.

Radní proto rozhodli pověřit jednatele Domovní správy Vladimíra Průšu, aby prošetřil stav všech bytů této kategorie. „Na základě výsledků šetření pak rozhodneme o dalším postupu. Byty nebo i celé domy můžeme například zájemcům odprodat, nebo je nechat opravit na náklady města,“ zdůraznilo vedení města. (ber)

Poslat nový komentář