Hlasujte v anketě Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje. Tentokrát pro rozhledny

Hlasujte v anketě Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje. Tentokrát pro rozhledny
Foto cenykraje.cz

Člověk někdy může projezdit celý svět, aby nakonec zjistil, že nejhezčí zámek mu leží za humny, výjimečné historické památky najde ve svém okresním městě a nejkrásnější přírodní scenérie mu nabídne Morava a Slezsko.

A právě na tato místa upozorňuje další ročník ankety Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje 2022. V kategorii rozhledny soutěží hned dvě z našeho regionu, rozhledna na Velkém Kosíři a Kopaninka u Repech,“ říká Milada Sokolová, zastupitelka Olomouckého kraje pro oblast cestovního ruchu.

Rozhledna Velký Kosíř

Nachází se na vrcholu Velkého Kosíře, nejvyšším bodu Hané (442 m n. m.) mezi Drahanskou vrchovinou a hanáckou nížinou. Její stavba byla dokončena v roce 2013. Na kruhové kamenné podezdívce stojí dřevěná příhradová konstrukce zpevněná ocelovými prvky. Do podstavy kužele je umístěno základní zázemí nutné pro provoz rozhledny. Z vyhlídkové plošiny kruhového půdorysu ve výšce 25 m, zakončené lehkou prstencovou stříškou, je vidět Haná jako na dlani, za krásného počasí můžete vidět dokonce i vysílač na Pradědu v Jeseníkách. Výška rozhledny je 28 m.

Myšlenka obnovit rozhlednu byla častým tématem hovorů starostů obcí z okolí Velkého Kosíře i námětem ze strany občanů. Rozhledna se nachází na místě bývalé rozhledny slavnostně vztyčené v roce 1927 místním turistickým spolkem. Byla to jednoduchá dřevěná konstrukce, dosahovala do výšky 26 m a stála zde až do roku 1939, kdy byla pro špatný technický stav odstraněna. Rozhledna byla vybudována z podnětu starostů obcí Mikroregionu KOSÍŘSKO. Stavba byla zahájena v říjnu 2012, své první návštěvníky přivítala v červnu 2013. Autorem stavby je uznávaný moravský architekt M. A. Svatopluk Sládeček.  Kolem nové rozhledny vedou dvě turistické značené cesty a naučná stezka Velký Kosíř.

Rozhledna Kopaninka

Byla postavena v roce 2018 dle návrhu a projektu Martina Nováka. Nachází se přibližně  300 m jižním směrem od obce Repechy, v nadmořské výšce 621 m n. m. 

Prvotním autorem myšlenky byl v roce 2011 Petr Švadlena, tehdejší ředitel vojenských lesů Plumlov. Na realizaci tohoto nápadu pak začali pracovat Břetislav Usnul a Pavel Horák. Klíčovým momentem pro zahájení stavby byly přísliby finančních příspěvků z Olomouckého kraje a z Ministerstva pro místní rozvoj. Dnes rozhlednu Kopaninka využívá široká veřejnost, zejména z Olomouckého kraje, avšak nejsou výjimkou ani  návštěvníci z druhého konce republiky či ze zahraničí. 

Na stavbu rozhledny Kopaninka byly použity přírodní materiály – smrková kulatina z nedalekého Repešského žlebu a kámen Moravská droba z lomu Luleč u Vyškova. Celková výška stavby je 22 metrů, výška vyhlídkové plošiny 18 metrů a počet schodů 89. Při dobrém počasí nabízí Kopaninka úžasné výhledy nejen do rovin Hané, ale i dále na Slovensko a do Polska. A rovněž nádherná panoramata Orlických hor, Králického sněžníku, Jeseníků, Beskyd, Hostýnských hor, Javorníků a Bílých Karpat. (ber)

Poslat nový komentář