Cvičení na hranicích: havárie cisterny a drony v akci

Cvičení na hranicích: havárie cisterny a drony v akci
Foto Olomoucký kraj
Další fotky: 
Cvičení na hranicích: havárie cisterny a drony v akci

Rozsáhlé cvičení Integrovaného záchranného systému (IZS) Olomouckého kraje proběhlo v úterý 14. února na hraničním přechodu Mikulovice – Glucholazy. Jeho ústředním motivem byla havárie cisterny, která se střetla s osobním autem, a navíc ještě narazila do budovy bývalé celnice. Hasiči do akce nasadili i speciální drony.

„Děkuji všem hasičům, záchranářům, policistům i dalším lidem, kteří se na cvičení podíleli, za skvěle odvedenou práci. Rád bych vyzdvihl i fakt, že v příhraničních oblastech dobře funguje spolupráce našich a polských záchranných složek, což se právě dnes potvrdilo,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Cvičení se zúčastnilo sedmdesát lidí a téměř třicet kusů techniky. Kromě požárních vozidel, sanitek nebo policejních automobilů se do akce dostaly i speciální drony. S jejich pomocí hasiči prohledávali bývalou celnici a pátrali po zavalených osobách. Scénář cvičení totiž počítal s tím, že budova byla po nárazu cisterny částečně zdemolovaná, hrozilo její zřícení a pohyb hasičů uvnitř objektu by mohl být rizikový.

„Celou procvičovanou situaci navíc komplikoval fakt, že zásah složek IZS probíhal za fiktivní pandemické situace. V průběhu cvičení nešlo jen o to, aby se v praxi vyzkoušely nové postupy nebo metody záchranářské práce, ale aby se doladily také všechny organizační záležitosti a komunikace mezi krizovými štáby a pracovními skupinami na obou stranách hranice,“ dodal Dalibor Horák, náměstek Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví.

Hejtman Olomouckého kraje nedávno informoval o miliónových darech, které zkvalitní celý IZS. Peníze poslouží na posílení komunikačního systému Krize, výstavbu nového tréninkového areálu pro hasiče i na pořízení moderní vyprošťovací techniky. Finanční dary musí ještě schválit krajské zastupitelstvo. (Zdroj olkraj.cz)

Poslat nový komentář