Tam, kde jsou zřízeny cyklostezky, je povinností cyklistů je používat!

Tam, kde jsou zřízeny cyklostezky, je povinností cyklistů je používat!
Foto PCŘ
Další fotky: 
Tam, kde jsou zřízeny cyklostezky, je povinností cyklistů je používat!

 

Cyklostezka je určena pro cyklisty a chodci ji mohou využívat pouze při obcházení nebo vycházení ze stezky pro chodce a cyklisty, při tom nesmí ohrozit cyklisty, kteří jedou ve svém pruhu. Cyklostezku mohou používat i osoby pohybující se na kolečkových bruslích, koloběžkách a čtyřkolkách.

„Při různých dopravně bezpečnostních akcích se policie zaměřuje nejen na řidiče, ale velkou pozornost věnuje i cyklistům, vybavení jejich kol a hlavně dodržování dopravních předpisů,“ uvedla policejní mluvčí Marta Vlachová. Za řidiče se považuje i účastník provozu na pozemních komunikacích, který řídí nemotorové vozidlo, tedy i cyklista. Vztahují se na něj předpisy jako na řidiče motorového vozidla. Na tuto skutečnost cyklisté často zapomínají a vyžadují od řidičů přednost na cyklistických přechodech, což zákon řidičům neukládá. Mohlo by tak z neznalosti zákona dojít k vážným dopravním nehodám nebo i osobním kolizím.

Pokud je účastníkem dopravní nehody cyklista, následky bývají vážné. Proto tímto policie upozorňuje cyklisty, aby si před jízdou zopakovali pravidla silničního provozu, křižovatky, přednosti v jízdě, dále, že cyklisté musí jezdit jen jednotlivě za sebou a ne vedle sebe.

Děti do 18 let musí jezdit na kole s ochrannou přilbou, je doporučená i pro dospělé. Do 10 let nesmí děti jezdit na kole samy po silnici. Dále na běžném jízdním kole není dovoleno jezdit ve dvou, pouze pokud je kolo vybaveno pomocným sedadlem může osoba starší 15 let vést dítě mladší 7 let. Toto sedadlo musí být připevněno na rám kola a opatřeno pevnými podpěrami pro nohy dítěte.

Mezi povinnou výbavu každého jízdního kola patří:

Bílá odrazka na přední části kola a červená na zadní části kola. Dále na kolo patří oranžové odrazky na pedály a na špice kol. Tyto odrazky mohou nahradit odrazové materiály umístěné na oděvu či obuvi cyklisty. Vždy však musí být dobře viditelné.

Za snížené viditelnosti ještě vepředu bílé světlo a vzadu červené světlo nebo blikačka. Osvětlení může být připevněné i na batohu nebo na čele cyklisty. Podmínka však je, že musí být cyklista již z dálky vidět!

Důležité jsou i dvě funkční, na sobě nezávislé brzdy, přední a zadní.

Volné konce trubice řidítek nebo páček brzd musí být zaslepeny nebo hrany obaleny.

Dále by si měl cyklista před zahájením cyklistické sezóny zkontrolovat pneumatiky a ráfky kol. Poškození nebo deformace mohou narušovat bezpečnost jízdy.

Zda má cyklista blatníky nebo kryt řetězu záleží na jeho zvážení.

Další podmínka u cyklistů mladších osmnácti let je cyklistická přilba. Přilba je doporučená i pro ostatní cyklisty, hlavně pro ty, kteří jezdí denně. Hlava je totiž při nehodě jednou z nejzranitelnějších částí těla.

„Z kontrol vyplývá, že mnoho cyklistů využívá ke zvýšení své bezpečnosti reflexní vesty nebo jiné reflexní pásky na oděvech. Jedná se o velmi pozitivní zjištění, ale i přes tyto doplňky je osvětlení kola za snížené viditelnosti povinné,“ dodala mluvčí. (red)

Komentáře

Tato povinnost platí do konce letošního roku. Od nového roku, tedy od 1. ledna 2016 budou platit nová pravidla silničního provozu a zde již nebude povinnost používat cyklostezku.

Poslat nový komentář