Aplikace ECHO spuštěna. Zapojte se do pátrání po pohřešovaných dětech

Aplikace ECHO spuštěna. Zapojte se do pátrání po pohřešovaných dětech
ilustrační foto Policie ČR

DÍTĚ V OHROŽENÍ – pravděpodobně každý z nás v minulosti zaznamenal toto oznámení v médiích. V České republice se každoročně pátrá přibližně po dvou desítkách pohřešovaných dětí v ohrožení a využívají se k tomu nejen všechny složky Integrovaného záchranného systému, ale i dobrovolníci z řad veřejnosti. Policisté mjr. Martin Kaiser a kpt. Petr Bureš přišli s nápadem mobilní aplikace ECHO, která výraznou měrou zvyšuje šanci na jejich nalezení a jejíž maximální rozšíření mezi uživatele chytrých telefonů může výrazně zkrátit dobu, po kterou se dítě hledá.

ECHO

„Cílem naší aplikace je urychlení přenosu informací od Policie České republiky směrem k široké veřejnosti a její aktivní zapojení do pátrání,“ uvádí Martin Kaiser. V případě, že se pohřešuje dítě, je čas mimořádně důležitý, protože s každou hodinou šance na jeho nalezení klesá. Pokud by aplikace pomohla k včasnému nalezení byť jediného dítěte, tak naplní svůj zamýšlený účel. Její napojení na policejní databázi zajistí, že se v ní dítě objeví téměř okamžitě a jakýkoliv její uživatel může ihned pomoci s pátráním. Aplikace je zdarma, nijak neshromažďuje osobní informace a je nenáročná na data.

Projekt mobilní aplikace ECHO realizovali dva kamarádi-policisté, kteří do svého týmu přibrali ještě další tři členky, v té době na rodičovské dovolené. Tým úspěšně absolvoval startupový program Laboratoře Nadace Vodafone, která projekt výrazně finančně podpořila a pomohla aplikaci ECHO s veřejnou sbírkou, díky čemuž se podařilo získat dostatek finančních prostředků na její vývoj.

Zásadním partnerem z řad Policie ČR byl vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování plk. Jan Rybár, který přispěl důležitými odbornými radami. Projekt od samého počátku aktivně podporoval i policejní prezident genmjr. Jan Švejdar.

Protože pátrání po dětech není jen národní doménou a často má přesah i do sousedních zemí, tvůrci uvažují i o rozšíření aplikace do okolních států.

Modelovým případem pátrací akce po pohřešovaném dítěti byla například ta z letošního prosince, kdy se v Praze ztratil sedmiletý František. Připomenout si toto úspěšné pátrání můžeme v článku - https://www.policie.cz/clanek/dite-v-ohrozeni-aktualizace-369730.aspx. (red)

Poslat nový komentář